Policie odložila případ sloučení pojišťoven

21. 2. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Protikorupční policie po několika měsících vyšetřování odložila kauzu loňského sloučení zdravotní pojišťovny Metal-Aliance s Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou (ČPZP). Informoval o tom server Aktuálně.cz, jemuž to potvrdil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.


Fúzi schválilo ministerstvo zdravotnictví, protože obě pojišťovny splnily požadované podmínky. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se ale netajil tím, že by jí zabránil, kdyby to bylo možné.

„Touto věcí jsme se skutečně zabývali, nicméně jsme nedošli k závěru, že by ve věci šlo o podezření ze spáchání trestného činu,“ sdělil serveru Ibehej.

ČPZP vznikla jako veřejnoprávní instituce v říjnu 2009 sloučením Hutnické zaměstnanecké pojišťovny a České národní zdravotní pojišťovny. Hutnická pojišťovna vstupovala do této fúze posílená o klienty Zdravotní pojišťovny Agel ocelářského magnáta Tomáše Chrenka, s níž se sloučila v červnu 2009. Loni 1. října pak ČPZP fúzí s pojišťovnou Metal-Aliance (ZPMA) převzala její pojištěnce i smlouvy s poskytovateli.

Proti této fúzi od počátku vystupoval stát, kterému se však nepodařilo jí zabránit ani prostřednictvím zástupců ministerstev ve správní radě Metal-Aliance. Ti z nejasných důvodů odmítli hlasovat podle zadání ministerstva a díky tomu se fúze mohla uskutečnit. Právě to, proč k hlasování přistoupili tímto způsobem a proč vůbec vedení ZPMA fúzi povolilo, bylo podle dřívějších informací médií předmětem vyšetřování.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?