Policie odložila případ údajné manipulace se zakázkou v IKEM

28. 2. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Protikorupční policie po více než ročním prověřování odložila případ údajné manipulace s veřejnou zakázkou na nákup hybridního operačního sálu v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Věc jsme v minulých dnech odložili, řekl ČTK mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.


„Prověřovali jsme, zda ze strany zodpovědných osob nedošlo ke zvýhodnění dodavatele zdravotnického zařízení oproti jiným zájemcům o veřejnou zakázku (na nákup operačního sálu),“ uvedl mluvčí.

Čtveřice vrcholných manažerů byla podle trestního oznámení, na jehož základě se policie začala o případ zajímat, podezřelá z porušování povinností při správě cizího majetku. Údajně měli institutu způsobit škodu v řádech milionů korun.

Hybridní operační sál, který se skládá ze speciálního rentgenu, operačního stolu a kovového pláště obklopujícího kardiologické pracoviště, si IKEM objednal jako druhá nemocnice v Česku. Za 47 milionů korun bez DPH ho podle dřívějších informací deníku E15 dodala firma Hypokramed, která byla jediným účastníkem veřejné soutěže. List také uvedl, že cena zařízení je přitom výrazně nižší.

IKEM nařčení od počátku odmítal. Již dříve uvedl, že cena sálu byla dokonce nižší než částka, kterou za první zařízení museli vynaložit v Brně. Financování sálu prý navíc dvakrát prověřoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, veškeré kroky IKEM pak kontrolovalo ministerstvo zdravotnictví.

Detektivové se podle dřívějších informací deníku Právo zajímali také o zakázku za 20 milionů korun na stavební úpravy operačního sálu, kterou od IKEM získala v roce 2010 bývalá firma někdejšího ministra pro místní rozvoj za VV Karla Jankovského Phar Service. Ibehej to však nepotvrdil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?