Policie odložila vyšetřování kauzy příbramské polikliniky

15. 1. 2013 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Policie odložila vyšetřování kauzy příbramské I. polikliniky, jejíž prodej kritizovali lékaři a část veřejnosti. Soutěž podle nich provázely pochybnosti. Radnice kritiku odmítla. Mluvčí příbramské policie Monika Schindlová včera uvedla, že v případu nebylo prokázáno spáchání trestného činu.


Starosta Pavel Pikrt (ČSSD) závěr kriminalistů přivítal. Vedení města podle něj ani jiný výsledek neočekávalo.

„Vyšetřování bylo odloženo, nebyl tam spatřován trestný čin,“ uvedla Schindlová s tím, že detektivové k tomuto závěru dospěli již loni v listopadu. Počátkem prosince se proti usnesení o odložení vyšetřování odvolal jeden z neúspěšných uchazečů o koupi budovy. Podle Schindlové byla tato stížnost postoupena státnímu zastupitelství v Příbrami.

„Byla podána stížnost proti unesení o odložení věci. Já jsem o ní rozhodl tak, že jsem ji zamítl,“ řekl včera ČTK žalobce Ondřej Trčka. Policejní odložení případu je tudíž pravomocné.

Do výběrového řízení na prodej polikliniky a sousední budovy, ve které je záchytná stanice a noclehárna pro bezdomovce, se přihlásily čtyři společnosti. Nejvyšší cenu, 20,5 milionu korun, nabídla firma Triticum. Dvě z neúspěšných společností, Ravak a Rodiso, napadly soutěž kvůli údajné netransparentnosti. Nelíbilo se jim to, že jejich zástupci nebyli přizváni k otevírání obálek. Údajně se uskutečnilo za zavřenými dveřmi jen za přítomnosti právníka, který s městem spolupracuje. Tehdejší starosta Josef Řihák (ČSSD) výhrady kritiků odmítl.

Město v minulosti uvedlo, že peníze z prodeje polikliniky investuje do vybudování školky v areálu bývalé 8. základní školy. Podle Pikrta by tam měla do konce letošního dubna vzniknout dvě zařízení s celkovou kapacitou 117 míst.

Zastupitelé prodej polikliniky schválili předloni v prosinci. Proti rozhodnutí protestovalo v ulicích města několik stovek lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?