Policie stíhá čtyři lidi kvůli kauze příbramské polikliniky

6. 3. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Policisté začali stíhat čtyři lidi kvůli prodeji příbramské polikliniky. Čelí obvinění ze sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby.


Informaci serveru Lidovky.cz ČTK potvrdila mluvčí středočeské policie Štěpánka Zatloukalová. Další okolnosti případu včetně toho, zda dotyční skončili ve vazbě, nebo jsou stíháni na svobodě, odmítla sdělit.

Soutěž z doby starostování současného středočeského hejtmana Josefa Řiháka (ČSSD) policie prověřovala už dříve. Dospěla k závěru, že okolnosti tendru lze označit za trestuhodné, nikoli však trestné. Poté kauzu ještě řešila Generální inspekce bezpečnostních sborů, která případ takzvaně uložila, protože se podle ní neprokázalo jednání v rozporu se zákonem. Oddělení hospodářské kriminality ale věc znovu otevřelo.

Do tendru na prodej polikliniky a sousední budovy, ve které je záchytná stanice a noclehárna pro bezdomovce, se přihlásily čtyři společnosti. Nejvyšší cenu, 20,5 milionu korun, nabídla firma Triticum. Dvě z neúspěšných společností, Ravak a Rodiso, napadly soutěž kvůli údajné netransparentnosti. Řihák výhrady kritiků dlouhodobě odmítá. Poukázal mimo jiné na to, že o prodeji rozhodlo zastupitelstvo.
Budova je v současnosti zaplombovaná na katastrálním úřadu, majitel s ní tedy nesmí nijak nakládat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?