Policie uzavřela kauzu receptů z Hodonínska; podvádělo 10 lékařů

9. 7. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Kriminalisté uzavřeli po dvou letech vyšetřování kauzu podvodů s recepty na léky na Hodonínsku. Deset lékařů zajišťujících ve Veselí nad Moravou pro Nemocnici Kyjov pohotovost při nich podle policie způsobilo pojišťovnám celkovou škodu 1,74 milionu korun.


Před soudem patrně stane jen jeden z nich. Hrozí mu až osm let vězení. ČTK to řekl mluvčí policie Petr Zámečník.

Kvůli objasňování případu vznikl dvanáctičlenný tým kriminalistů, jehož úkolem bylo prověřit pravost 3399 receptů. Za dva roky se v případu konalo bezmála 2500 výslechů. Policisté při nich zjišťovali vždy totéž: Zda byl pacient, na něhož je prověřovaný recept vystaven, skutečně ošetřen lékařem, který jej předepsal, a zda si pacient léky vyzvedl v lékárně.

Ukázalo se, že si lékaři z polikliniky ve Veselí nad Moravou, kteří drželi pohotovost pro kyjovskou nemocnici, vypisovali na recepty nemocnice léky na jména pacientů ze svých evidencí. Následně tyto léky, a to v hodnotě od 60 do 5000 korun za balení, vybírali v lékárnách. Podle policie je pak asi prodali na černém trhu s léčivy. Dosud se to nepodařilo zjistit.

Osm z lékařů způsobilo podle policie škodu do 5000 korun. Jde o nízké částky, a proto je není možné stíhat pro podvod. Jejich případy bude řešit přestupková komise.

Devátý lékař způsobil pojišťovnám škodu 270.000 korun. K činu se přiznal, při objasňování skutku spolupracoval, svého jednání lituje a celou škodu zaplatil. Policie proto navrhla podmíněné zastavení jeho stíhání, státní zástupce návrhu vyhověl.

Před soudem by tak měl stanout jen jeden lékař. Způsobená škoda v jeho případě se odhaduje na 1,3 milionu korun, což je škoda velkého rozsahu. Policejní vyšetřovatel proto podal v jeho kauze státnímu zastupitelství návrh obžaloby z podvodu.

Lékaři získávali při podvodech s recepty hlavně drahá antibiotika. Podle policie do nich nebyli zapleteni lékárníci.

Na vše se přišlo zcela náhodou. Pacientka z Veselí nad Moravou si v roce 2011 vyžádala u své pojišťovny tzv. kartu života. Jde o přesné záznamy toho, jaká zdravotní péče jí byla poskytnuta. Při jejich kontrole zjistila, že byly na její jméno vykázána formou receptů léčiva, která nikdy neužívala.

Šlo o medikamenty za celkem 60.000 korun. Když o věci informovala vedení nemocnice v Kyjově, zdravotnické zařízení na nesrovnalosti upozornilo pojišťovny, které zkontrolovaly recepty v oblasti Veselí nad Moravou, a to mezi lety 2008 až 2011. Zároveň nemocnice podala trestní oznámení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?