Policie zadržela Davida Ratha

15. 5. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Protikorupční policisté v rámci rozsáhlé akce prohledali dům i kancelář středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha (ČSSD), kterého v pondělí večer zadrželi. Informaci potvrdil šéf středočeské ČSSD Richard Dolejš.


Policie prohledala Rathův dům a teď prohledává jeho kancelář, řekl Dolejš.

„V pondělí jsme zatkli osm lidí, pět mužů a tři ženy. Jsou podezřelí z poškození zájmů EU, podplácení, přijetí úplatku a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky,“ sdělila iDNES.cz krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej potvrdil, že od pondělního večera Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) provádí rozsáhlou akci, ale žádné podrobnosti nesdělil.

Právo informovat si podle něj vyhradilo ústecké krajské státní zastupitelství, které vyšetřování dozoruje. To ale zatím žádné vysvětlení neposkytlo.

Rath: Stal jsem se obětí policejní šikany

Středočeský hejtman a poslanec David Rath (ČSSD) odmítá zásah protikorupční policie v jeho domě a kanceláři. Tvrdí, že se stal obětí policejní šikany, uvedl ve svém úterním prohlášení.

„Je to jednoznačně odplata za tvrdou opoziční práci, kdy policie pod vedením ministra Kubiceho zneužívá svou pravomoc k zastrašování a likvidaci politických odpůrců,“ uvedl Rath.

Hejtman tvrdí, že ho policejní komando zadrželo takovým způsobem, že se jedná o politickou objednávku. „David Rath nemá zájem zesměšňovat se vysvětlením, které by některými novináři mohlo být interpretováno jako výmluvy, proto zvažuje rezignaci ze všech svých funkcí tak, aby nepoškodil ČSSD před nastávajícími volbami.

V okamžiku, kdy bude policií propuštěn, je připraven toto probrat s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou,“ interpretovala názor hejtmana mluvčí Středočeského kraje Berill Mascheková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?