Poliklinika získala špičkový rentgen

16. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový skiaskopicko- skiagrafický rentgenový přístroj americké provenience byl včera uveden do provozu v areálu polikliniky ve Valašských Kloboukách. Univerzální zařízení je v podstatě novinkou renomovaného amerického výrobce...


Valašské Klobouky - Dokladem toho je skutečnost, že ve světě je podobných přístrojů instalováno zatím pouze několik.

Zdravotníci ve Valašských Kloboukách dosud při své diagnostické práci využívali rentgenový přístroj, který byl vyroben v roce 1980. “ Toto zařízení však již nevyhovovalo svou rozlišovací schopností. Rovněž zaostávalo za podmínkami, které pro rentgenová pracoviště stanovil Státní úřad pro jadernou bezpečnost, respektive takzvaný atomový zákon,“ vyjádřil se včera vedoucí odboru zdravotnictví a sociálních služeb valašskoklobouckého městského úřadu Milan Kovalčík.

Proto městská rada doporučila klobouckým zastupitelům, aby byl nákup zmiňovaného zařízení zahrnut do rozpočtu na letošní rok. “ Za rentgenový přístroj zaplatí město více než čtyři a půl milionu korun. Splácet jej budeme šestatřicet měsíců,“ poznamenal valašskokloboucký starosta Dalibor Maniš. “ O pomoc při splácení zařízení jsme požádali rovněž ministerstvo zdravotnictví a také okolní obce, jejichž obyvatelé budou moci nové zařízení využívat. Zatím nám přispěly Vlachovice, Poteč a Nedašova Lhota. Věřím však, že své slovo dodrží i další města a obce, které finanční pomoc přislíbily,“ dodal Kovalčík. Modernizaci dalšího z pracovišť valašskokloboucké polikliniky přivítali nejen zdravotníci, ale také ti, pro něž je zařízení určeno především. “ Nebudu muset jezdit na různá vyšetření do Zlína. Ušetří mi to spoustu peněz i času. Za to, že tento rentgen máme i v našem regionu, je nutné pochválit především kloboucké radní,“ řekla jedna z obyvatelek nedalekého Křekova.

Stejný problém řešil Městský úřad ve Valašských Kloboukách také v případě pořízení rentgenového přístroje pro stomatology. “ Ten předešlý rovněž nevyhovoval novelizovaným předpisům. Nové zařízení jsme proto nákladem sto tisíc korun zakoupili už začátkem letošního roku. Zubním lékařům jsme ho pak dali do pronájmu,“ řekl starosta Maniš.

(djp), Zlínské noviny, 16.8.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?