Politici brzdí protikrizové kroky pro zdravotnictví

16. 6. 2009 9:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně zdravotnictví s politiky příliš nevychází, ani od sociálních demokratů, ani od ODS se jí nedostalo podpory pro její plán protikrizových opatření ve zdravotnictví. Šéfka rezortu proto materiál stáhla i ze včerejšího jednání vlády a bude hledat náhradní řešení...


Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková s politiky příliš nevychází, ani od sociálních demokratů, ani od ODS se jí nedostalo podpory pro její plán protikrizových opatření ve zdravotnictví. Šéfka rezortu proto materiál stáhla i ze včerejšího jednání vlády a bude hledat náhradní řešení.

Podle odhadů ministra financí Eduarda Janoty přitom bude muset stát do zdravotnictví v příštím roce nasypat až deset miliard korun.

„Ani po měsíci vyjednávání jsme nenašli politickou shodu, přestože jsme akceptovali návrhy, které se nám zdály přijatelné,“ uvedla Jurásková s tím, že se deficit ve zdravotnictví stále prohlubuje a k poslednímu květnu činil šest miliard korun.

Podle záměrů ministerstva měly zdravotní pojišťovny již letos dostat více peněz od státu za státní pojištěnce, tedy děti, důchodce a nezaměstnané. Zároveň chtěl stát zpřísnit podmínky pro fungování a slučování pojišťoven. A zrychlit se měl vstup generických, tedy levnějších léků na trh.

Protikrizová opatření chtěl kabinet původně předložit formou zákona a požádat Poslaneckou sněmovnu o jeho schválení hned v prvním čtení.

Například sociální demokraté ale nesouhlasili s novou výší plateb za státní pojištěnce. Ta se měla zvednout z nynějších 677 na 727 korun měsíčně. Stínový ministr zdravotnictví David Rath chtěl také v případě projednávání protikrizového zákona ve sněmovně navrhnout, aby zdravotní pojišťovny mohly na své fungování vydávat pouhá dvě procenta z příjmu a nikoliv jako dosud tři až čtyři procenta.

Chce tak získat zhruba tři miliardy korun, aniž by bral peníze z veřejných rozpočtů. S tímto návrhem ministryně zdravotnictví sice nesouhlasí, ale i ona chce vzít pojišťovnám část peněz. Ročně by to mělo být 1,5 miliardy korun. Tuto částku nyní pojišťovny utrácejí z části na svůj provoz a z části na prevenci.

Nyní by měla jít na lékařskou péči. Spokojeny s ministerským návrhem však nebyly ani zdravotní pojišťovny. Těm se například nezamlouvalo, že by očkování mělo být placeno z fondu prevence.

Jurásková chce v nejbližších dnech představit náhradní plán, jak zajistit peníze pro zdravotnictví, s politiky má domluvenou další schůzku.

Jana Havligerová, E15

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?