Politici: Současný zákon je o ničem. Zpřísněme sankce

16. 1. 2013 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Návrh zákona o ochraně obyvatel před škodami způsobenými tabákem, alkoholem a dalšími návykovými látkami, který připravil tým ministra zdravotnictví Leoše Hegera, oslovení politici na Karvinsku vesměs vítají. Nicméně poukazují na to, že současná legislativa je velmi benevolentní a dává barmanům možnost shodit ze sebe odpovědnost za to, že podali mladistvému alkoholický nápoj. Adresně trestat je tak dnes prakticky nemožné.


Například představitelé Českého Těšína hledají inspiraci, jak mít dodržování zákazu prodeje alkoholu více pod kontrolou, hned za hranicí. V Polsku.

Tamní zákon o boji s alkoholismem totiž umožňuje starostovi odejmout koncesi podniku, kde byl zjištěn prodej alkoholu nezletilým, podnapilým, nebo kde opakovaně došlo k porušování dobrých mravů v okolí prodejny nebo restaurace.

„Pro provozovatele těchto zařízení je to nejlepší motivace. Sami dbají na dodržování povinností svými zaměstnanci a také na pořádek v okolí svého podniku,“ říká místostarosta Českého Těšína Stanislav Folwarczny.

Podle něj může samospráva v Polsku regulovat počet prodejen alkoholu i náleven na svém území. Navíc je zakázáno prodávat alkohol například v blízkosti škol.

„Je možné, že i důsledné vymáhání dodržování litery tohoto zákona má svůj podíl na snížení alkoholismu v polské společnosti. Podle aktuálně zveřejněných dat Poláci, kteří dříve stejně jako v severských zemích měli v oblibě tvrdý alkohol, méně pijí a v poslední době dávají přednost nízkoalkoholickým nápojům,“ tvrdí Folwarczny.

Podobně se na věc dívá také náměstek primátora Karviné Petr Bičej. „O tuto problematiku se nejen profesně zajímám, a proto mohu jen souhlasit se zavedením tzv. ´licence´ k prodeji alkoholu. Provozovatel restaurace, ale i obchodu, si pak dá velký pozor, aby se v jeho podniku neprodával či nepodával alkohol osobám mladším 18 let,“ říká Petr Bičej.

Podle něj by ale změna neměla být polovičatá. „Měla by vést tím směrem, že se nemusí prokázat, zda alkohol podal číšník, nebo kamarád. Stačit by měl samotný fakt, že mladistvý sedí před sklenicí alkoholu v podniku (samozřejmě jej musí také požít). Bude na provozovateli podniku, jak si zajistí dodržování zákona. K realizaci samotného odejmutí licence by mělo dojít až po opakovaném porušení zákona, např. systémem třikrát a dost,“ navrhuje Petr Bičej.

Jednoznačně pro zpřísnění postihů je i místostarosta Orlové Radislav Mojžíšek. „Naši úředníci ve spolupráci s městskou policií často kontrolují dodržování zákazu prodeje alkoholu mladistvým v barech a restauracích. Snažíme se i přísněji než zákon eliminovat přístup nezletilých k alkoholu. Jenže současná legislativa je nedokonalá. Pravomoc starosty odejmout licenci podnikům, jejichž personál zákon porušuje, by podle mého byla řešením,“ říká Radislav Mojžíšek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?