Politici tlačí na WHO kvůli prasečí chřipce

20. 5. 2009 9:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Několik desítek zemí vyzvalo Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), aby změnila kritéria pro stanovení pandemického stupně šíření prasečí chřipky. Při vyhlášení nejvyššího stupně nebezpečí totiž podle nich hrozí panika a ekonomické problémy. Česko mezi tyto státy ale nepatří...


Lékaři bez hranic tvrdí: Bohaté země skupují kvóty vakcíny, která ještě nebyla vyrobena

Nemoc způsobenou virem A(H1N1) zatím hodnotí WHO jako epidemii, tedy pátým ze šesti stupňů pandemického rizika. Pátý stupeň znamená šíření v jednotlivých státech, šestý pak mezi zeměmi a kontinenty.

„Musíme vám a vašemu týmu dát větší prostor pro rozhodnutí, zda přistoupíme k fázi šest,“ řekl na včerejším jednání WHO v Ženevě britský ministr zdravotnictví Alan Johnson generální ředitelce WHO Margaretě Chanové.

I když WHO o změně zatím neuvažuje - počet nových případů podle organizace má klesající trend -, Británie, Japonsko, Čína a další se obávají, že přehodnocení na šestý stupeň by vyvolalo paniku, ekonomickou katastrofu, sociální napětí a zahlcení zdravotnických systémů.

WHO slíbila vzít tyto názory v potaz. „To je samozřejmě něco, na co se podíváme velmi detailně,“ reagoval Keidži Fukuda, který má ve WHO chřipku na starosti.

Vít: Je tu obava z mutace viru

„Zatím z mého pohledu není žádná podmínka, aby byl vyhlášen šestý stupeň,“ řekl včera ČTK hlavní hygienik ČR Michael Vít. Překvapilo ho, když WHO v minulých týdnech rychle přešla z trojky na pětku. To si však vysvětluje obavou z možnosti, že by „virus, který se nyní dobře šíří, ale není taková úmrtnost, zmutoval se starším, který se sice špatně šíří, ale vykazuje šedesátiprocentní úmrtnost“.

V Ženevě se včera rovněž uskutečnilo jednání s farmaceutickými společnostmi o přípravě vakcíny na chřipku. WHO požádala farmaceutické firmy, aby pokračovaly ve výrobě vakcíny proti běžné sezónní chřipce. Odborníci totiž novou očkovací látku, která by účinkovala proti prasečí chřipce, zatím nevyvinuli.

Chanová i Pan Ki-mun ale firmy vyzvaly, aby zvýšily vývojové úsilí a výrobní kapacity a stanovily férovou cenu budoucí vakcíny proti prasečí chřipce. S ostrou kritikou vystoupila organizace Lékaři bez hranic (MSF).

„Předbíháte frontu,“ vytkla Michele Childsová z MSF Británii, USA a dalším státům, které si údajně preventivně objednávají obrovské kvóty vakcíny, čímž ohrožují možnosti chudších zemí pro případ, že se tam nemoc objeví. „Mělo se tu jednat o spravedlivém podílu, vycházejícím z reálných potřeb a zdravotní situace - tato debata tu nebyla.“

Panika v Japonsku

V Japonsku se schyluje k panice poté, co se země s více než 170 novými případy vyšvihla na čtvrté místo v počtu nemocných (za Mexiko, USA a Kanadu) a v obchodech došly ochranné roušky, jež se ovšem v Japonsku běžně nosí při nachlazení.

Lékaři zaznamenali první případ, kdy k nákaze nemohlo dojít při pobytu v zahraničí. Úřady daly zavřít již čtyři tisíce škol bez ohledu na opakované informace zdravotníků, že žádný z pacientů není ve vážném stavu.

Ani v USA se situace nevyvíjí příznivě. Oficiální místa uvádějí na pět tisíc potvrzených případů s pravděpodobností, že virus nakazil již sto tisíc lidí. WHO přitom celosvětově eviduje necelých devět tisíc nemocných.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?