Pollak: Zvýšení platů by stálo miliony

5. 10. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová slibuje lékařům vyšší platy. Rád by je dal i ředitel krajské Masarykovy nemocnice Petr Pollak, ale není to tak jednoduché. "Větší platy přeji nejen lékařům. Nelze to ovšem provést tak, jak si ministerstvo představuje. Zvýší se tím jen zadlužení nemocnic..."


Ústí nad Labem - Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová slibuje lékařům vyšší platy. Rád by je dal i ředitel krajské Masarykovy nemocnice Petr Pollak, ale není to tak jednoduché.

Souhlasíte se sliby ministryně?

Jsem zastáncem toho, aby si lidé ve zdravotnictví vydělali peníze, které odpovídají tomu, co dělají. Větší platy přeji nejen lékařům. Nelze to ovšem provést tak, jak si ministerstvo představuje. Zvýší se tím jen zadlužení nemocnic.

Proč?

Protože nedošlo ke zvýšení hodnoty práce. Peníze od zdravotních pojišťoven dostáváme a budeme dále dostávat stejné. Do zdravotnictví, a tedy ani do nemocnic, nepřijde více peněz na rozdíl od rozpočtových organizací, kde stát ze svého rozpočtu na vyšší platy vyčlení více peněz.

Lze tento problém nějak řešit?

Chyba je v systému, který nikdo nemění a není ochota to změnit. Dochází k vytloukání klínu klínem. Od roku 1998 marně čekáme na novelizaci zákona o zdravotních pojišťovnách. Nikomu z politiků se do toho moc nechce, pojišťovnám tento stav samozřejmě vyhovuje, ale bude–li to tak ještě chvíli pokračovat, zdravotnictví se dostane do velké krize.

DÁLE ČTĚTE:
Ministryně chce pro zdravotníky vánoční odměny

Jak se k celé záležitosti postavíte?

Když dostaneme nařízeno vyplácet zdravotníkům větší mzdu, musíme to udělat. Ale jak už jsem uvedl, bude to na úkor zadluženosti nemocnice a nezbývá nám nic jiného než situaci nějak zvládnout. Zatím jsme se pohybovali na hraně možností.

O kolik se zvednou náklady Masarykovy nemocnice při zvýšení platů?

Jestli to bude v průměru o 1000 korun na osobu, pak se jedná měsíčně o 2 700 000 korun a ročně o 35 milionů.

Budete žádat o nějakou finanční pomoc kraj, který je vaším zřizovatelem?

Pokud bude kraj pomáhat, pak musí všem nemocnicím v regionu, a to už se v tomto případě jedná o stamilionovou částku.

KAREL LAPÁČEK, Liberecký kraj

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?