Polovina Čechů by své tělo darovala medikům, třetina i na výstavu

2. 4. 2012 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Polovina Čechů by souhlasila s tím, aby jejich tělo po smrti dostali medici k výuce. Necelá třetina by svolila i s jeho využitím pro výstavu exponátů z lidských těl. Vyplývá to z výsledků únorového průzkumu společnosti STEM/MARK, které má ČTK k dispozici.


Výstavy preparovaných těl, které občas zavítají i do České republiky, vnímá negativně jen necelá pětina lidí, naopak téměř polovině se líbí.

Otázka, zda věnovat své tělo pro účely výuky mediků na lékařských fakultách, rozdělila Čechy přesně na poloviny. Půlka účastníků průzkumu by s tím souhlasila, druhá polovina byla proti.

Pokud by ale přání darovat své tělo lékařské fakultě projevil někdo z příbuzných, naprostá většina lidí by takové přání respektovala. Pouze 15 procent dotázaných by se snažilo rozhodnutí příbuzného zvrátit.

S darováním těla na výstavu by nesouhlasilo mnohem více Čechů. Své tělo by k podobnému účelu darovalo 29 procent dotázaných, zbytek je proti. Kladnou odpověď častěji volili ti, kteří mají zájem takovou výstavu navštívit, a lidé s nižším vzděláním. Odmítavě se k tomu stavěli hlavně vysokoškoláci. Třetina lidí by darování těla na výstavu rozmlouvala svým příbuzným.

Společnost STEM/MARK provedla průzkum na internetu letos v únoru. Zúčastnilo se jej 553 lidí ve věku 15 až 59 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?