Polovina lékařů chce odejít. Nemocnice teď neví, co s tím

4. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V důsledku hromadných výpovědí lékařů je ohrožen i chod Nemocnice Třebíč s kapacitou téměř sedm set lůžek. Odejít chce každý druhý lékař.


„Osmdesát tři lékařů ze sto padesáti devíti podalo výpověď,“ přiblížil definitivní cifru ředitel třebíčské nemocnice Leoš Dostál.

Podle něj není zdejší nemocnice nahraditelná. „Už ta velikost svědčí o tom, že má významné místo v síti zdravotnických zařízení. A zrušit něco takového ze dne na den bez náhrady je velmi riskantní,“ tvrdil. Do nemocnice spadá na 120 tisíc obyvatel. Jak bude nemocnice fungovat od začátku března, kdy lékařům vyprší výpovědní lhůta, se stále neví.

„Zatím to není jasné, bude se to projednávat. Uvidíme,“ reagoval na dotaz Deníku primář oddělení ARO třebíčské nemocnice Leonard Smrček a odkazoval pro bližší informace na ředitele zařízení. Obdobně Deník pochodil u primářky dětského oddělení Aleny Holubové.

Opatrný ve vyjádření byl i ředitel Dostál: „Nějaké základní záměry máme. Teď je budeme s náměstkem a dalšími kolegy zpřesňovat.“ Domnívá se, že by ministerstvo mělo zahájit jednání s lékaři. „Do té doby se budeme všichni dohadovat a ohrožení bude veliké,“ zdůraznil.

Přesto doufá, že nemocnice přece jen naráz o osmdesát tři lékařů nepřijde. Případný příchod lékařů z ciziny by podle něj nastalou situaci nevyřešil.

Nejvíce jich odchází ze stěžejních oborů

Kvůli řadě základních oborů, z nichž lékaři podali výpověď, může nemocnice fungovat v budoucnu stěží.

„Když nemáte anesteziologa, nemůžete operovat. Většina zákroků se bez něj neobejde. Nemáte-li dětské lékaře, je ohrožena porodnice, protože dětský lékař se stará o poporodní péči o narozené děti.
Pak by visel otazník i nad porodnicí,“ mínil Dostál.

Například z oddělení chirurgie ze současného počtu 16 lékařů dalo výpověď dvanáct, na ARO z 15 lékařů dalo výpověď 11 lékařů a na interně by kvůli výpovědím zbylo z 18 lékařů jen osm. Beznadějně vypadá situace na radiodiagnostickém oddělení. „Můžeme sice pacienty vozit na rentgen na polikliniku. Ale i ta má omezenou kapacitu. Rozhodně to není řešení trvalé,“ namítal ředitel nemocnice.

Nad děním v nemocnici se zamýšlela Jana Berková z Budějovicka: „Porovnejte plat lékaře v nemocnici a plat obvodního lékaře. Lékař na sále s daleko větší zodpovědností bere méně.“ Téhož názoru je ředitel nemocnice. Vadí mu, že se z celé situace vynechávají pojišťovny.

„Ambulantní lékař zaměstnaný v nemocnici, od něhož se očekává, že je skutečným odborníkem na zapeklité případy, by měl být i přiměřeně ohodnocen. Jestliže jiný lékař stejné odbornosti má coby jednotlivec smlouvu přímo s pojišťovnou, má příjem několikanásobně vyšší, než je příjem prvně zmiňovaného lékaře z nemocnice, to v pořádku není. A to je problém pojišťovny, nikoliv ministerstva,“ zlobí se Dostál.

„Vzít tak všechny tyto smlouvy stanovující konečnou úhradu za poskytnutou péči na jednu hromadu, a z ní každému „ulít“ ze stejné směsi. Pak by se příjmy vyrovnaly,“ přemítal. Ubylo by tak prý nákladné péče, odehrávající se jinde. Naráží tím i na nemalý počet fakultních nemocnic u nás.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?