Polská vláda přispěje na umělé oplodnění metodou in vitro

23. 10. 2012 7:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Polská liberálně-pravicová vláda zaplatí některým párům, kterým se nedaří počít potomka, umělé oplodnění metodou in vitro. V pondělí to oznámil premiér Donald Tusk z Občanské platformy.


Proti této metodě se staví v Polsku vlivná katolická církev, podle níž je v rozporu s jejím učením.

„Chceme zabránit nespravedlnosti, že ta procedura je dostupná pro lidi poměrně zámožné,“ řekl Tusk. V Polsku si zatím páry vše spojené s umělým oplodněním in vitro musejí platit ze svého. Agentura AFP napsala, že jde o částku mezi 9000 a 18.000 zlotých (54.520 až 109.000 korun).

Od poloviny příštího roku se do zvláštního programu ministerstva zdravotnictví budou moci zařadit jak manželé, tak nesezdaní partneři, kteří doloží, se se rok léčili kvůli problému počít. Během tří let polský stát oplodnění metodou in vitro zaplatí 15.000 párům. Zpočátku se to nebude týkat léků, které ženy před touto procedurou užívají. Program polskou státní pokladnu přijde na několik stovek milionů zlotých.

V Polsku otázku umělého oplodnění zatím nereguluje žádný zákon. Premiér Tusk k tomu dnes řekl, že návrh zákona „se rodí v bolestech“. Ohledně této věci nepanuje jednota ani v jeho Občanské platformě, která je v Polsku u moci posledních pět let. Konzervativní opozice v polském parlamentu chce tuto metodu zcela zakázat, podle ní by za ni mělo hrozit dokonce vězení.

„Je to věc pohledu na svět. Naše strana zastupuje katolický světonázor a podle toho se musí také chovat,“ vysvětlil letos v létě předseda největší polské opoziční strany, národně-konzervativního Práva a spravedlnosti, Jaroslaw Kaczyński, proč je pro něho tato metoda umělého oplodnění nepřijatelná.

Podle Tuska má potíže počít dítě asi 1,3 milionu párů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?