Polsko pobouřila aféra kvůli úmrtí holčičky

6. 3. 2013 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Pobouření v Polsku vyvolala smrt dvaapůlleté Dominiky z okolí Lodže, která se navzdory vysoké horečce nedočkala ani sanitky, ani lékaře z noční pohotovosti. Do lodžské nemocnice se dostala až příliš pozdě, než aby se ji na jednotce intenzivní péče podařilo zachránit.


Podle médií v případu nejde jen o chyby jednotlivců, ale o selhání celého systému, ve kterém je šetření na úkor pacientů prý běžným jevem. Případ vyšetřuje prokuratura.

„Má skoro 42 stupňů horečky, křeče, průjem, zvrací,“ zoufala si Dominičina matka v nočním telefonátu na pohotovost, jehož záznam odvysílala zpravodajská televize TVN 24.

Dispečer však nevyslal sanitku, ale jen doporučil rodičům zavolat nejbližší soukromou ambulanci v Skierniewicích. Sluchátko však zdvihl lékař, který se neodhodlal k výjezdu za dítětem. „Můžu přijet, ale to nemá smysl - když napíšu recepty, stejně na ně v noci nic nekoupíte. A dítě do nemocnice nevezmu,“ tvrdil.

Až po dalším zoufalém telefonátu na pohotovost o několik hodin později, kdy holčička už ztrácela vědomí, následoval příjezd sanitky. Avšak vůz se jako naschvál porouchal, zatímco pacientka přestávala dýchat, a musela přijet další sanitka. O den později Dominika zemřela v nemocnici, která vzápětí podala trestní oznámení.

„Neselhává systém, ale často selhávají lidé v tom systému. Kdyby bylo více empatie, nejspíše by k tragédii nedošlo,“ zprvu tvrdila úřední ochránkyně práv pacientů Krystyna Kozlowská. Ale už při prvních výsleších na prokuratuře vyšly najevo „šokující pochybení“. Například v ambulanci místo tří lékařů, jak předepisovala smlouva se zdravotní pojišťovnou, sloužil jen jediný.

To je podle zdravotníků dotázaných listem Gazeta Wyborcza docela běžná praxe přinejmenším na polském venkově a v menších městech, která se „papírově“ dává do pořádku jen v případě kontroly. Samy stížnosti na tento stav však až dosud neměly žádnou odezvu.

Teď prý soukromé ambulanci hrozí vypovězení smlouvy - ale jen v případě, že se najde jiné zařízení ochotné zajišťovat noční a sváteční služby.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?