Polsko: Vlna emocí kvůli „Deklaraci víry“ lékařů

16. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Více než 3 tisíce polských lékařů, sester či studentů medicíny podepsaly dokument s názvem „Deklarace víry“, z níž mimo jiné vyplývá, že boží právo stojí nad právem lidí, a tedy i pacientů.




Deklarace byla představena na Jasné Hoře v Čenstochové během slavností u příležitosti kanonizace papeže Jana Pavla II. Text vytesaný do kamene začíná slovy: „Věřím v Boha, pána vesmíru, který stvořil muže a ženy k obrazu svému. (…) Pokud se člověk rozhodne porušit těchto 10 přikázání například tím, že provede interrupci, umělé oplodnění či eutanazii, nebo tím, že použije nebo předepíše antikoncepci, pak odmítá samotného stvořitele.“ Iniciátorkou dokumentu i podpisové akce je 93letá lékařka a profesorka Papežské teologické akademie, blízká přítelkyně zesnulého papeže Jana Pavla II. Wanda Poltawská.
Zatímco v zemi velmi vlivná katolická církev dokument podporuje, ze strany politiků či médií, ale i některých lékařských organizací se na hlavy signatářů snáší vlna kritiky. Podle některých hlasů totiž tito lékaři upřednostňují vlastní vyznání nad zájmy pacientů a „demonstrují svým podpisem svou pýchu, nikoli pokoru před Bohem“, jak píše komentátor deníku Gazeta Wyborcza. Novináři dále upozorňují, že se signatáři vlastně veřejně přihlásili k tomu, že budou porušovat nejen Hippokratovu přísahu, ale i platnou polskou legislativu.

Právo na výhradu svědomí

Odborník na lékařskou etiku profesor Paweł Łuków z Varšavské univerzity však nevidí v podepisování deklarace nic znepokojujícího. „Naše společnost je různorodá, lidé mají rozdílné názory. A také mají právo je manifestovat,“ je přesvědčen.
Gynekolog a porodník z nemocnice v Trzciance Tomasz Dmochowski tvrdí, že „všechny body deklarace víry jsou v souladu s jeho světonázorem“, ve své praxi pak používá tzv. výhradu svědomí. Pokud jej pacientka požádá o provedení interrupce, odmítne. „Lékař musí brát rovněž v úvahu pacienta, jehož žena nosí v sobě. Potraty nejsme povinni z tohoto důvodu vykonávat,“ říká dr. Dmochowski. Gynekolog a neonatolog prof. Janusz Gadzinowski pak dodává, že podobně nemusejí lékaři předepisovat hormonální antikoncepci. „Pokud gynekolog usoudí, že antikoncepce je nemorální, nevypíše na ni recept. Já sám tyto přípravky také nepředepisuji,“ říká.
Mluvčí jedné z polských organizací zastupujících práva pacientů Krystyna Kozłowska však upozorňuje, že deklarace přinese do vztahu lékař – pacient další problémy, a upozorňuje, že ačkoli lékař může odmítnout poskytnutí péče, jež není v souladu s jeho smýšlením a svědomím, nesmí se to týkat akutních případů, kdy je ohrožen život pacienta. „Lékař má povinnost doporučit jiné zdravotnické zařízení,“ doplňuje Krystyna Kozłowska.

Tusk: Zákon nad víru

Jedním ze signatářů „Deklarace víry“ je i ředitel gynekologickoporodnické kliniky varšavské Nemocnice Svaté rodiny Bogdan Chazan. Ten navíc vyvolal pobouření, když odmítl provést interrupci ženě, u jejíhož plodu bylo zjištěno vážné poškození hlavy a mozku. Navzdory tomu, že postižení plodu je zákonným důvodem k provedení umělého přerušení těhotenství (vedle ohrožení života rodičky a početí po znásilnění či incestu), profesor Chazan zákrok s odvoláním na svou víru nevykonal. Žena, která již podala stížnost k ministerstvu zdravotnictví, je tak nucena dítě porodit. Polský premiér Donald Tusk v reakci na uveřejnění případu prohlásil, že platná legislativa musí stát nad osobními postoji lékařů. „Bez ohledu na to, co mu říká jeho svědomí, lékař musí dodržovat zákon. Každý pacient si musí být jist, že lékař bude postupovat v souladu s právními předpisy a se svými povinnostmi,“ uvedl.
Magistrát nyní požaduje odvolání Bogdana Chazana a chystá v jeho zdravotnickém zařízení kontrolu. Podle zástupců Svazu demokratické levice (SLD) podpis pod deklarací „diskvalifikuje prof. Chazana jako veřejného činitele“. Případná kontrola na klinice by se měla zaměřit na provádění potratů, především na procento a důvody u případů, kdy byla interrupce odmítnuta. Vzhledem k tomu, že deklarace odsuzuje nesezdané páry, SLD vznesla dotaz, zda tedy tamní zaměstnanci odmítají péči pacientkám žijícím mimo církevní svazek. To Bogdan Chazan razantně odmítl s tím, že u pacientek rodinný stav nezjišťují, a uvedl, že se na pracovišti běžně předepisuje i hormonální antikoncepci.
„Nemám nic proti tomu, když lékař nebo úředník podepíše zcela soukromě deklaraci víry,“ říká náměstek varšavského primátora odpovědný za zdravotnictví Jacek Wojciechowicz. „Nedovedu si ale představit, že by se jeho přesvědčení výrazně dotýkalo pacientů. Nemocnice nejsou instituce náboženské, ale světské. Bez ohledu na lékařovo přesvědčení má být nemocný léčen v souladu s platnými zákony,“ zdůrazňuje.

Právnička: Rezignujte!

Také náměstek polského ministra zdravotnictví Slawomir Neumann je přesvědčen, že za samotný podpis není možné lékaře jakkoli postihovat. „Pokud se však nemocnému nedostane od lékaře náležité pomoci, protože se zdravotník bude schovávat za svou víru či podpis deklarace, případně bude místo léků používat svěcenou vodu, pak samozřejmě zasáhneme,“ prohlásil Slawomir Neumann v jednom z televizních rozhovorů.
Proti lékařům podepsaným pod „Deklaraci víry“ se postavila i skupina jejich kolegů. Polská média citují některé jejich představitele, kteří jsou dokonce přesvědčeni, že signatáři by neměli pokračovat ve své lékařské praxi. „Lékaři, kteří podepsali deklaraci, v níž se píše, že vše je v Božích rukách, by měli na své povolání okamžitě rezignovat a ze zdravotnictví odejít. V ordinacích již nemají co dělat,“ nechala se pak slyšet známá polská právnička prof. Monika Płatek z Varšavské univerzity. „Nevím, zda lékaři, sestry a studenti medicíny četli, co vlastně podepsali. Netuším, zda jednali dobrovolně, nebo pod nátlakem. Podepsali, že lidské tělo a život jsou dary od Boha, a jsou tedy posvátné a nedotknutelné. Tělo podle nich podléhá zákonům přírody, již stvořil Bůh. Kvůli tomuto názoru by měli odejít. Prohlášení je vlastně kacířstvím, protože lékaři se jím považují za rovné Bohu – rozhodují, komu se léčba dostane a komu ne,“ pokračovala právnička v televizním duelu s Andrzejem Jaworskim z konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). „Jsem překvapen, jaké diletanty máme na vysokých školách,“ reagoval politik na její vystoupení. Podle jeho názoru je deklarace „skvělým dokumentem“, v němž není ani slovo o tom, že jeho signatáři budou v praxi postupovat podle jeho obsahu. „Pouze jim svědomí nedovoluje některé zákroky, jako je například zabíjení lidí, zejména malých dětí, a odmítají se smířit s eutanazií seniorů, nemocných a trpících,“ uvedl Andrzej Jaworski.

O autorovi| (Zdroje: NaTemat.pl, Glos Wielkopolski, Gazeta Wyborcza, New Poland Express) Květa Havlová

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?