Polsko začne od léta hradit umělá mimoděložní oplodnění

21. 3. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Polsko začne od července hradit umělá mimoděložní oplodnění metodou in vitro. Podle agentury AFP o tom informoval ministr zdravotnictví Bartosz Arlukowicz. Proti uvedenému postupu se důrazně staví vlivná katolická církev.


Premiér Donald Tusk již loni v říjnu oznámil, že půjde o tříletý program, v jehož rámci bude oplodnění ve zkumavce uhrazeno 15.000 párů. Náklady jedné procedury vláda podle Arlukowicze odhaduje na 7500 zlotých (přes 46.000 korun) a celého programu na 250 milionů zlotých. Podle Tuska má v Polsku potíže počít dítě asi 1,3 milionu párů.

„Chceme zabránit nespravedlnosti, že ta procedura je dostupná pro lidi poměrně zámožné,“ vysvětlil v říjnu Tusk. V Polsku si zatím páry vše spojené s umělým oplodněním in vitro musejí platit ze svého.
Hrazení ze sociálního pojištění v budoucnu má být podle agentury AFP k dispozici pouze sezdaným párům a ženám mladším 40 let.

Umělé oplodnění in vitro, které není v Polsku právně upraveno, je běžně prováděno v soukromých zdravotnických zařízeních, ale zcela na náklady párů.

Premiér Tusk k tomu již v říjnu uvedl, že návrh příslušného zákona „se rodí v bolestech“. Protože však ohledně této věci nepanuje jednota ani v jeho Občanské platformě, která je v Polsku u moci posledních pět let, zákon schválen dosud nebyl. Aby se vláda vyhnula dalším rozvášněným debatám v parlamentu s nejistým výsledkem, rozhodla se, že financování oplodnění metodou in vitro zavede ministerskou vyhláškou, nikoli zákonem.

Konzervativní opozice v parlamentu chce tuto metodu zcela zakázat, podle ní by za ni mělo hrozit dokonce vězení. „Je to věc pohledu na svět. Naše strana zastupuje katolický světonázor a podle toho se musí také chovat,“ vysvětlil loni v létě předseda největší polské opoziční strany, národně-konzervativního Práva a spravedlnosti Jaroslaw Kaczyński, proč je pro něho tato metoda umělého oplodnění nepřijatelná.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?