Polský parlament odmítl zostření přísného zákona o potratech

25. 10. 2012 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Polští poslanci odmítli zpřísnění zákona o potratech, který už nyní patří k nejpřísnějším v Evropě. Podle návrhu ultrakonzervativní strany Solidární Polsko měly být interrupce zakázány i tehdy, kdy je vysoce pravděpodobné, že plod je těžce a nevratně poškozený.


Kromě těchto případů mohou dnes Polky na potrat v situaci, že přišly do jiného stavu v následku incestu či znásilnění nebo pokud těhotenství ohrožuje jejich život či zdraví.

Návrh na zpřísnění současných pravidel do dalšího čtení před časem prošel i díky hlasům Občanské platformy premiéra Donalda Tuska, kde je poměrně silné konzervativní křídlo. Tusk před několika dny ženám, které možnost dalšího zpřísnění potratového zákona vyděsila, slíbil, že se toho nemusejí obávat. I dnes se ale i poslanci z jeho strany mohli při hlasování řídit svým osobním přesvědčením.

„Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím vás, úpěnlivě vás prosím: dejte šanci nenarozeným dětem, aby se narodily, aby dýchaly. Každý takový život je dar,“ naléhala dnes v parlamentu poslankyně Marzena Wróbelová ze Solidárního Polska, stoupenkyně zostření současných pravidel. Ve svém emotivním projevu se také ptala, zda je pravda, že ženy čekající dítě s Downowým syndromem jsou vystaveny nátlaku, „aby s tím něco udělaly“.

Politici ze Solidárního Polska o možnosti podstoupit interrupci v případě těžkého poškození plodu mluví jako o „eugenickém potratu“. Jeden europoslanec za tuto stranu minulý týden varoval, že bez řádné ochrany nenarozeného života by paralympionici nemohli bojovat o medaile.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?