Polský parlament zváží návrh na legalizaci marihuany

2. 2. 2016 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Polský parlament posoudí návrh zákona, který by povolil používání marihuany pro zdravotní účely. Návrh, který předložil sněmovně někdejší průkopník polského rapu, podle jednoho průzkumu podporuje většina Poláků. Předloha však nepočítá s legalizací rekreačního kouření, podotýkají tamní média.


„Návrh je výsledkem toho, co jsem roky říkal, zejména v mé volební kampani. Slíbil jsem to nemocným,“ řekl autor návrhu Piotr Liroy-Marzec. Ten byl do sněmovny zvolen za „protisystémové hnutí“ Kukiz'15, což je třetí nejsilnější uskupení v parlamentu, po vládnoucích konzervativních a opozičních liberálech. V 90. letech Liroy patřil k průkopníkům hudebního stylu rap v Polsku.

V průzkumu agentury PBS z loňského června se 68 procent Poláků vyslovilo pro povolení marihuany k léčebným účelům, stejný počet pak označil odpírání marihuany pacientům za kruté porušování jejich práv. Jen 18 procent dotázaných bylo proti.

Loni byl jeden lékař vyhozen z velké dětské nemocnice ve Varšavě, když malým epileptikům experimentálně naordinoval marihuanu, aniž informoval vedení kliniky. Případ v Polsku vyvolal velkou debatu.

Pro lékařské účely povoluje užití marihuany například Rakousko, Belgie, Kanada, Finsko, Izrael, Česká republika nebo některé státy USA. V Česku platí od dubna 2013 zákon, podle něhož může lékař předepsat maximálně 30 gramů léčebného konopí na měsíc na elektronický recept pacientovi s nemocemi vyjmenovanými ve vyhlášce ministerstva zdravotnictví.

Průkopníkem v legalizaci marihuany je Nizozemsko, které už v roce 1976 umožnilo držení jejího malého množství. Díky tomu vznikly slavné coffee shopy - kavárny, v nichž se dají legálně koupit v malém množství lehké drogy a jichž je nyní po celé zemi asi 600. Jako první země světa legalizovala prodej, pěstování i distribuci marihuany od loňského května Uruguay.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?