Polský Sejm schválil užívání marihuany k léčebným účelům

23. 6. 2017 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Dolní komora polského parlamentu včera schválila zákon legalizující užívání limitovaného množství marihuany k léčebným účelům. Rekreační užívání této drogy ale právní předpis nadále nepřipouští.


Pro jeho přijetí ve 460členné sněmovně hlasovalo 440 poslanců, jen dva byli proti a jeden se hlasování zdržel, informovala média. Text zákona stanoví, že léky na bázi kannabisu mohou na lékařský předpis připravovat lékárny z dovezených surovin. Možnost pěstovat marihuanu pro lékařské účely v Polsku, jak s tím počítal původní návrh, totiž poslanci zamítli.

Aby mohl nový normativní akt vstoupit v platnost, je potřeba jeho schválení i v Senátu. Pak ho ještě bude muset podepsat prezident. Původní návrh předložil loni v únoru Piotr Marzec-Liroy, bývalý člen Sejmu za hnutí Kukiz'15, které je v dolní komoře po volbách v roce 2015 třetí nejsilnější stranou. Dnes je nezávislým poslancem.

Diskuse o lékařském využití kannabisu v Polsku se zintenzivnila před dvěma lety po mediálně sledovaném propuštění lékaře velké dětské nemocnice ve Varšavě. Doktor podával dětským pacientům pokusně marihuanu, aniž o tom informoval vedení nemocnice.

Případ loni znovu připomněl levicový poslanec Tomasz Kalita, kterého postihla rakovina mozku. Letos v lednu zemřel.

Užívání marihuany k lékařským účelům je povoleno i v dalších zemích Evropské unie, včetně České republiky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?