Polský soud: Lidé nakažení virem HIV mohou sloužit u policie

24. 11. 2009 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé, kteří jsou nakažení virem HIV, mohou sloužit u polské policie. Ústavní soud v pondělí rozhodl, že předpisy, které to zakazovaly, jsou neslučitelné s ústavou.


Policista v roce 1998 podstoupil nepovinné testy na HIV, jejichž výsledek byl pozitivní. Lékař o tom informoval policejní lékařskou komisi, čímž podle žalujícího porušil lékařské tajemství. Vedení policie nakaženého posléze propustilo z práce.

Muž se proti tomu bránil u správního soudu v Gdaňsku, který se loni v březnu obrátil na ústavní soud, aby rozhodl o tom, zda předpisy, na základě kterých byl policista propuštěn, jsou v souladu s ústavou. Předpis polského ministerstva vnitra z roku 1991 nařizuje, aby policisté nakažení virem HIV byli propuštěni ze služby.

Soudci ústavního soudu nyní rozhodli, že o tom, zda může HIV pozitivní člověk pracovat u policie, nemají rozhodovat pravidla daná ministerstvem vnitra, ale jeho zdravotní stav.

V České republice záleží podle Hany Malé z tiskového odboru českého ministerstva vnitra na zdravotním stavu policisty. Lékař bere v úvahu, zda jde o akutní onemocnění, nebo o laboratorní prokázání nemoci bez klinických projevů.

„Záleží, na jaké pracuje pozici, co vykonává za práci i na posudku lékaře,“ dodala Malá s tím, že vše upravuje vyhláška o zdravotní způsobilosti policistů.

Záleží, na jaké pracuje pozici, co vykonává za práci i na posudku lékaře

Polský policista se podle svých právníků cítí dobře, nijak se neléčí, nemoc AIDS, kterou virus HIV způsobuje, se u něho neprojevila. Nevidí proto důvod, proč by nemohl znovu nastoupit do práce k policii, u které si vedl dobře.

Polská média připomínají, že dnešní rozhodnutí ústavního soudu se netýká jenom policistů, ale například i celníků nebo členů vězeňské služby.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?