Polští lékaři zahájili čtvrtý týden stávky

12. 6. 2007 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
"Na klinikách, kde se stávkuje, je ošetření poskytováno pouze v naléhavých případech," uvedl šéf odborů Krzysztof Bukiel. Ze šestnácti vojvodství nestávkuje nikdo pouze ve dvou, kde většina lékařů v nemocnicích pracuje na základě zvláštních smluv...


Polští lékaři zahájili čtvrtý týden stávky za vyšší mzdy. Třetina nemocnic v zemi pracuje jako ve svátky, odkládají se plánované operace, lékaři nevypisují dokumenty.

V pondělí se ke stávce připojilo 50 zdravotnických zařízení v Lodžského vojvodství. Několik desítek lékařů již dalo výpověď.

Rozhovory s kabinetem premiéra Jaroslawa Kaczyńského jsou zatím bez výsledku, vláda tvrdí, že peníze letos pro zdravotnictví navíc nebudou.

K lékařům se navíc dnes připojily zdravotní sestry z Lublinského a Svatokřížského vojvodství, které se dvouhodinovou výstražnou stávkou dožadovaly vyšší mzdy.

„Na klinikách, kde se stávkuje, je ošetření poskytováno pouze v naléhavých případech,“ uvedl šéf lékařských odborů Krzysztof Bukiel. Ze šestnácti vojvodství nestávkuje nikdo pouze ve dvou, kde většina lékařů v nemocnicích pracuje na základě zvláštních smluv.

Průměrná čistá mzda lékaře v Polsku obvykle nepřekračuje 1500 zlotých (něco málo přes 11.000 Kč). Odbory chtějí pro lékaře nejméně 5000 zlotých (více než 37.000 Kč), pro specialisty ještě o 50 procent více.

Údajně kvůli špatným výdělkům emigroval už každý dvacátý lékař do Británie, Irska, Dánska či Švédska.

Vláda označuje požadavky stávkujících za naprosto nereálné, podle Kaczyńského by zruinovaly státní rozpočet. Jak dlouho bude stávka trvat, není podle Bukiela jasné.

Lékaři, kteří dali výpověď, opustí nemocnice zhruba za dva měsíce, kdy tak podle odborníků může nastat kolaps ve zdravotnictví. Pacienty nebude mít kdo léčit.

Polští lékaři naposledy stávkovali loni v dubnu, i tehdy kvůli penězům. Vláda nakonec jejich požadavku vyhověla a mzda lékařů tehdy vzrostla o 30 procent.

Lékaři ale tvrdí, že zvýšení se rozplynulo v hrubé mzdě, takže fakticky dostali jen o pár set zlotých více a jejich situace se příliš nezlepšila.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?