Polští odpůrci potratů použili ve své kampani plakát s Hitlerem

4. 3. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Polští odpůrci potratů ve své poslední kampani použili plakáty s Adolfem Hitlerem. Mají podle nich ženám připomenout, že to právě nacistický diktátor Polkám a příslušnicím dalších východoevropských národů povolil žádat o umělé přerušení těhotenství.


Na plakátech, které nadace Pro-Právo na život vyvěsila zatím v v centru západopolské Poznaně, je černobílá fotografie Hitlera a nápis „Potraty Polkám - zavedené 9. března 1943 Hitlerem“.

Vedle nacistického vůdce nadace umístila snímek lidského plodu na dlani, který využívala již na svých dřívějších protipotratových „výstavách“. „Před několika desítkami let byli podlidmi Židé, Slované a Romové. Dnes jsou jimi nenarozené děti,“ tvrdí organizace na svých internetových stránkách.

„Chápu, že zadáním takové kampaně je šokovat, ale existují hranice,“ myslí si poslankyně Svazu demokratické levice Elžbieta Strekerová-Dembińská. Tvůrci billboardu podle ní překročili „hranice brutality“.

Nadace Pro-Právo na život v uplynulých letech na různých místech Polska uspořádala protipotratové „výstavy“, na kterých umělé přerušení těhotenství porovnávala třeba s etnickými čistkami na Balkáně na začátku 90. let minulého století.

Brutální záběry doprovázel nápis „Různé metody, různé motivy, ten samý výsledek - etnické čistky v bývalé Jugoslávii, plánované rodičovství“. Kvůli těmto krajně kontroverzním prezentacím potratů byla nadace už několikrát před soudem, proces ale pro ni vždy skončil osvobozujícím rozsudkem.

Zástupci nadace Pro-Právo na život slibují, že do 8. března, na kdy připadá Mezinárodní den žen, se plakáty s Hitlerem a lidským plodem objeví i v jiných polských městech. Na tento svátek polské feministické organizace manifestují za právo na umělé přerušení těhotenství. „Chceme jim ukázat, o co usilují,“ říká Mariusz Dzieržawski z nadace Pro-Právo na život.

V silně katolickém Polsku platí jeden z nejpřísnějších protipotratových zákonů v Evropě. Žena smí podstoupit interrupci, pouze je-li ohrožen její život či život plodu nebo bylo-li dítě počato při znásilnění či při incestu.

Do znásilnění se přitom počítá i pohlavní styk s nezletilou. Polsko kvůli tomuto zákonu kritizovaly organizace bojující za lidská práva.

Evropský soud pro lidská práva v roce 2007 rozhodl, že stát musí Alicji Tysioncové vyplatit kompenzaci ve výši 25.000 eur (kolem 645.000 korun) za to, že nemohla podstoupit interrupci, i když lékaři věděli o zdravotních komplikacích, které jí hrozily. Potrat jí přesto nedovolili a problémy Tysioncové se zrakem se po porodu skutečně zhoršily.

Lékaři podle statistik v Polsku ročně provedou 200 až 300 legálních interrupcí. Řada žen se vydává do různých podloudných klinik, kde jim hrozí nebezpečí. Některé také za potratem vyjíždějí do zahraničí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?