Polští poslanci mohli přímo před parlamentem darovat krev

22. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Před budovou Sejmu, dolní komory polského parlamentu, včera parkovala ambulance, ve které mohlo 460 poslanců a také zaměstnanci zákonodárného sboru dobrovolně darovat krev. "Slyšel jsem o tom, že polské nemocnice zápasí s nedostatkem krve, a proto jsem přišel...


VARŠAVA - “ řekl novinářům například poslanec Roman Jagielinski. „Pravidelně jsem chodil darovat krev ještě v době studií. Později jsem ale nenašel čas. Když se objevila tato příležitost, využil jsem ji,“ poznamenal jeho kolega Gabriel Janowski, který si rovněž odběhl přímo z parlamentní lavice.

K ambulanci se nakonec dostavila ale jen necelá dvacítka zákonodárců. Většinou se poslanci omlouvali tím, že nejsou v kondici a nechtějí v parném letním dni riskovat své zdraví. Ambulance z transplantačního centra varšavské nemocnice před Sejm přijela letos vůbec poprvé. Je ale možné, že tam zavítá častěji.

„Více se nám osvědčuje, když za dárci přijdeme,“ uvedl šéf centra Dariusz Piotrowski. Ambulance zavítá také k budovám jiných úřadů. Prázdniny jsou totiž tradičně obdobím, kdy nemocnice válčí s nedostatkem krve. Zvyšuje se totiž počet nehod a dárců hlavně kvůli dovoleným naopak ubývá.

Nabídky na dárcovství krve z Polska prý zaznamenaly rovněž nemocnice v Německu. Někteří Poláci reagovali na zprávu v tisku, podle které se v Německu za krev platí v přepočtu 10.000 korun.

„Dokonce se nás lidé ptali, zda organizujeme zájezdy. My ale o platbách nic nevíme. Dárcovství je dobrovolné a dárce u nás dostane jen najíst a napít,“ řekla dnešnímu deníku Gazeta Wyborcza lékařka transplantačního centra z německého Zhořelce.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?