Polyp v děloze může narušit možnost otěhotnět. Jaká je léčba?

7. 2. 2022 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Polyp v děloze je výrůstek tvořený nahromaděnou vrstvou sliznice obvykle nezhoubného charakteru. Zpravidla bývá nebolestivý a projevit se může slabým i silnějším krvácením, podle toho, kde se nachází. Přestože polypy v děloze nemusí způsobovat žádné obtíže, lékaři většinou doporučují jejich odstranění, aby se předešlo možným komplikacím v budoucnosti.

Co je polyp v děloze?

Děložní polyp je drobný výrůstek na tkáni ve formě stopkatého či přisedlého útvaru, který je tvořený nahromaděnou vrstvou sliznice. Polypy se nacházejí na povrchu děložní sliznice (endometriální typ nebo také polypy děložního těla) či děložního hrdla (cervikální typ).

Dále je dělíme na nádorové a nenádorové.  Polypy v děloze ve většině případů bývají benigní, čili nekarcinogenní, ale výjimečně se mohou vyvinout v prekancerózní stavy a rakovinu. K podrobnější diagnostice je však nutné další histologické vyšetření. [1], [2]

Je polyp nebezpečný?

Polypy obvykle nezpůsobují žádné obtíže a ženy je tedy často ani nezaznamenají. Pokud je polyp nezhoubný a jeho přítomnost nevyvolává žádné zdravotní problémy, jako je například krvácení nebo nemožnost otěhotnět, je možné s ním i normálně žít.

Je však vhodné podstoupit vyšetření a ověřit nezhoubnou povahu polypu. Lékaři rovněž doporučují jejich odstranění pro případ, že by se z polypu vyvinul zhoubný (maligní) nádor. I to se v případě asymptomatického polypu může stát. V období těhotenství může navíc polyp představovat riziko potratu. [3]

Co způsobuje vznik polypu na děloze?

Proč polypy nejen v děloze vznikají, prozatím není zcela jasné. Bylo však zjištěno, že děložní polypy reagují na hladinu estrogenu v těle. Při zvýšení tohoto hormonu tudíž může stoupat riziko jeho vzniku. Dále jsou polypy také spojovány s opakovanými záněty děložní sliznice.

Častější bývá vznik polypů rovněž u žen, které prodělaly rakovinu prsu, nebo u pacientek v období menopauzy. Typický výskyt polypů bývá zejména při dlouhodobém užívání účinné látky zvané tamoxifen a u žen, které se léčí s vysokým tlakem v důsledků užívaných léčiv.

Genetika rovněž hraje roli a může tak představovat rizikový faktor pro polyp v děloze. Psychosomatika taktéž může přispět ke vzniku obtíží, zvláště pokud je žena neustále ve stresu nebo nedokáže zdravým způsobem ventilovat své emoce. [4], [5]

Jaké má polyp v děloze příznaky?

Typickým příznakem děložního polypu je krvácení, jehož intenzita obvykle charakterizuje, o jaký typ polypu se jedná. Cervikální polypy (děložního hrdla) se zpravidla projevují velmi slabým krvácením nebo jen jako lehké špinění, například po gynekologickém vyšetření nebo pohlavním styku.

Polypy děložního těla bývají charakterizovány nadměrně silným krvácením v období menstruace, ale i mimo ni. Krvácení a špinění však nemusí být vždy nutně známkou polypů a může signalizovat i jiné stavy či gynekologická onemocnění, jako je citlivější děložní čípek během těhotenství či v důsledku antikoncepce, nebo děložní myomy.

Polypy běžně nebývají bolestivé, ale nemusí tomu tak vždy být. V některých případech se mohou projevit i netypickým výtokem z pochvy. [6], [7]

Vyšetření polypů

Zaznamenáte-li výše uvedené příznaky, zejména zmiňované krvácení, neváhejte kontaktovat vašeho gynekologa, aby vás vyšetřil. Diagnostika polypů je poměrně jednoduchá, neboť výrůstky lze odhalit při běžném gynekologickém vyšetření pohmatem, použitím gynekologických zrcadel a vaginálního ultrazvuku.

Pokud lékař během prohlídky odhalí nebo získá podezření na výskyt polypů, může vám doporučit další vyšetření zvané hysteroskopie. Jedná se o diagnostickou metodu, jež spočívá v zavedení endoskopu do dělohy a může zároveň posloužit jako léčebná metoda k odstranění některých typů polypů. Na základě umístění rozlišujeme 2 typy:

  • Děložní polyp (endometriální): nachází se uvnitř dělohy
  • Cervikální polyp: nachází se v děložním hrdle (čípku) [8][9]

Odstranění polypu v děloze

Vzhledem k tomu, že léčba formou léčiv ani jiných procedur prozatím neexistuje, jediným možným řešením je chirurgické odstranění polypu. Jedná se o jednoduchý nebolestivý zákrok (výjimečně se může objevit bolest či drobné nepohodlí), který lze provést ambulantně bez nutnosti hospitalizace. Celý zákrok trvá přibližně 10 minut.

K odstranění děložních polypů se zpravidla využívá již výše zmiňovaná hysteroskopie. Při tomto zákroku jsou používány tenké nástroje zvané hysteroskopy, jejichž součástí je drobná optika.

Pokud by byl polyp příliš velký (více než 1,5 cm), může vám lékař doporučit podstoupení zákroku pod celkovou anestezií. Pro odstranění cervikálních polypů se zpravidla  využívá kyretáž. [10], [11]

Už jste se někdy potýkali s polypem v děloze?

Polypy v děloze a bylinky

Pokud byste rády podpořily léčbu polypu v děloze přírodním způsobem, můžete například vyzkoušet některé z níže uvedených bylinek, které jsou obecně doporučovány při ženských problémech. Směs těchto bylin můžete sehnat například v lékárnách také pod názvem „Ženský čaj“.

Bylinky pravděpodobně stavy, jako jsou děložní polypy, vyléčit nedokážou, ale mohou podpořit zdraví vašich pohlavních orgánů. O užití bylinek, tedy o jejich kombinaci a množství, se vždy důkladně informujte u vašeho lékárníka. Mezi léčivé bylinky patří tyto:

Zdroje: zbynekmlcoch.cz/medicina, gynprenatal.cz, ambulantni-hysteroskopie.cz, cs.toptanmedical.com, anamneza.cz, vitalia.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?