Pomoc nemocnicím musí přijít zvenčí

25. 11. 2009 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnictví se v Karlovarském kraji potýká s obrovskými problémy. O tomto faktu není zapotřebí diskutovat. Stojí ovšem za to zeptat se, proč? Podle mého názoru je za vším špatná personální politika.


Nové vedení kraje, které tvoří sociální demokraté, členové hnutí Doktoři a komunisté, si místo věcné personální politiky začalo vyřizovat osobní a interpersonální vztahy.

Jednoduše řečeno se rozhodli vypořádat se s „nepohodlnými“. Svá místa tak opustili Ing. Jan Ferenc a MUDr. Věra Procházková. To jsou ovšem lidé, kteří své práci rozumí a dělali vše pro to, aby nemocnice fungovaly bez problémů.

Nahradit je rozhodně nebude jednoduché. Ostatně to, že po doktorce Procházkové sáhl okamžitě Roman Šmucler, svědčí o tom, že si dobrých manažerů dokáží soukromníci vážit. To už se ale nedá říci o krajských politicích.

Neuvědomují si totiž, že dobré manažery na ulici prostě nenajdou. Lidé, kteří dokáží vést nemocnici, se shánějí těžko. A nedá se předpokládat, že sebelepší lékař bude i dobrým manažerem. Ve světle těchto okolností se mi jako nejrozumnější jeví pomoc takříkajíc zvenčí.

Stejně jako to udělala ODS s Českou zdravotní. Bohužel jsme tehdy neměli šťastnou ruku. Navrhované řešení, podle kterého by se „vlády“ nad nemocnicemi v Sokolově a Chebu ujali manažeři ostrovské, případně Šmuclerovy nemocnice, proto nevidím jako nereálné.

I oni by ale museli postavit tým odborníků z venku. Jediným rozdílem by tak bylo, že by je sháněli oni, a ne krajští úředníci.

Přeji proto vedení kraje, aby se dokázalo rozhodnout správně a alespoň částečně zažehnalo hrozbu totálního kolapsu zdravotnictví v kraji.

Autor byl hejtmanem kraje v letech 2000 - 2008.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?