Poplatek za účast otce u porodu řada porodnic v ČR nevybírá

28. 4. 2016 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Poplatek za přítomnosti otce či jiné blízké osoby u porodu řada porodnic v ČR nevybírá. Pokud ano, je to od 40 do 700 korun, za oděv a další služby. Nejvíc se platí v pražském Ústavu pro péči matku a dítě, 1300 korun. Z šesti pražských porodnic vybíralo do úterního verdiktu Ústavního soudu poplatek pět, nyní čtyři.


Některé nemocnice, například kyjovská, výběr pozastavily, než budou mít stanovisko právníků a zřizovatele, zjistila ČTK.

Podle soudců mají rodičky ze zákona právo na blízkého člověka u porodu a nemocnice mohou žádat jen náhradu přiměřených a doložených nákladů na nadstandardní služby spojené s přítomností otce.

„Za přítomnost otce u porodu vybíráme 1300 korun. Pracujeme na právním rozboru, jak se s verdiktem vypořádat a co správně dělat jako ministerstvem zdravotnictví přímo řízená organizace,“ řekl náměstek Ústavu pro péči o matku a dítě Ladislav Krofta.

„Dneškem jsme zrušili poplatek 17 korun za materiálové náklady, místo 705 korun se platí 688 korun,“ řekla mluvčí pražské Fakultní nemocnice Motol Pavlína Danková. Suma 17 korun byla za čepici, ústenku a plášť. Platí se dál za instruktáž, režii a DPH. Za loňský rok vybral Motol 1,4 milionu korun, z nichž odvedl 21procentní DPH.

Pražská Thomayerova nemocnice vybírá 300 korun, aby podle mluvčího Ondřeje Macury pokryla náklady nehrazené ze zdravotního pojištění. Jde o edukaci otce, jak podpořit ženu při porodu. Dostane i balíček s občerstvením. „Počítáme s tím, že musel narychlo opustit domov či práci a v porodnici poté stráví poté třeba i několik hodin,“ vysvětlil mluvčí.

Pražská Nemocnice Na Bulovce vybírá 1000 korun na edukaci, režii a 50 korun za oblečení. „Rozhodnutí soudu respektujeme, vedení nemocnice co nejdřív rozhodne, zda poplatek o 50 korun sníží, změní výpočet ceny, případně dojde k zásadní redukci poplatku,“ řekl mluvčí Martin Šalek.

Bez poplatku rodí ženy v pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, neplatí ho ani v žádné z porodnic krajů Olomouckého a Jihočeského, bez poplatku se rodí ve Fakultní nemocnici Ostrava, která jako jedna z prvních v ČR od března 2012 poplatek zrušila. Doprovod neplatí nic ani v Kolíně. V žádné z nemocnic Karlovarského kraje se za účast neplatí, doprovod si jen musí opatřit ochranný oděv za 40 korun. Podobně v nemocnicích Pardubického kraje, kde si doprovod musí koupit ochranné pomůcky za 40 korun.

V Libereckém kraji se platí všude s výjimkou České Lípy. Na Vysočině vybírá pouze třebíčská nemocnice, a to 200 korun. Podle tamního mluvčího Petra Palovčíka je spíše výjimkou, když rodička přijde bez doprovodu.

Z šesti porodnic Plzeňského kraje se platí jen v soukromé Mulačově nemocnici v Plzni, a to 250 korun na zvýšené náklady. Rodičku podle mluvčího Zdravotnického holdingu Jiřího Kokošky doprovází další člověk u 87 až 92 procent nekomplikovaných porodů, z toho až v 95 procentech je to partner. Porodníci podle mluvčího zatím nevypozorovali, že by zrušení poplatku mělo vliv na zájem o přítomnost dalšího člověka u porodu.

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové smějí rodičku doprovázet maximálně dva lidé, každý uhradí 250 korun, což pokryje ochranný oděv, nápoje a DPH. Fakultní nemocnice Brno vybírá 500 korun. „Otec platí za to, že má pokoj a zdravotnické prádlo, platba pokryje i úklid,“ upřesnil mluvčí Pavel Žára.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?