Poplatky by chtěly jen jemně kultivovat

1. 7. 2010 8:49
přidejte názor
Autor: Redakce
"Mají-li se zvýšit peníze plynoucí do zdravotnictví, pak by stát měl za své pojištěnce platit víc. Ale že se bude vláda bránit, o tom nemám nejmenších pochyb. Určitě bych to ale zkoušel," říká v dalším z rozhovorů budoucí ministr zdravotnictví Leoš Heger.


Jak jste se dověděl, že byste měl být ministrem zdravotnictví?

Z úterý na středu o půlnoci mi volali z kanceláře TOP 09, že v jednání K9 se schyluje k tomu, že TOP by mohla mít ministra zdravotnictví. V minulosti jsem říkal, že o žádnou funkci se nehodlám ucházet, ale bude-li potřeba, přijmu ji. Proto jsem oznámil, že křeslo ministra bych vzal.

Uvědomujete si rizika, do kterých jdete?

Naprosto. Řada lidí mi blahopřála a říkala, že je dobře, že na zdravotnictví přijde člověk mého typu, který je schopný se s lidmi dohodnout, a to napříč různými názory. Odpovědnost cítím. Je mi jasné, že jde o rizikový resort a budu na odstřel číslo jedna. Osobně sám sebe pokládám za konsenzuálního člověka, a myslím si, že by to v současné době mohlo být ku prospěchu.

Zkušenosti máte z dlouhodobého ředitelování ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Ano. Když jsem do funkce před 15 lety šel, tak jsem ji také nechtěl. Napůl jsem ji vzít musel. Nakonec mi dala pocit jistoty. Staral jsem se pouze o náplň funkce ředitele a ne o to, jestli mne ze židle ředitele někdo sesadí, nebo ne. Vím ale, že v případné funkci ministra zdravotnictví budu mít svým způsobem ruce svázané.

TOP 09 chce zvýšit poplatků u lékaře z 30 na 50 Kč, v nemocnici ze 60 na 100 a na pohotovosti z 90 na 100. Váš názor?

Teď budu říkat věci, které jsou mým osobním názorem. A jsem ochoten o nich v nejvyšší politické sféře diskutovat. To však neznamená, že to budu za každou cenu prosazovat. Neznám dohodnuté mantinely. Osobně si myslím, že poplatky by chtěly pouze jemně kultivovat a nehýbat s nimi. Případné zvýšení vyvolá strašné vášně a přínos by nemusel být tak velký, i kdybychom ony vášně překonali.

Čili by mohly zůstat v oné výši, v jaké jsou dnes?

Plus minus jejich úroveň by mohla být stejná. Není dobré, když si lékař pozve pacienta za dva dny na kontrolu a on platí dalších 30 korun. Poplatek by měl být vázán na zdravotní epizodu. I když je obtížné ji definovat. Poplatek by se snad mohl zvýšit u specialisty, přijde-li k němu pacient bez objednání. Nejproblematičtější je poplatek v lékárně.

A ten byste zrušil?

S tím bych měl asi nejmenší problém. Je to však třeba vázat na celý komplex cenotvorby léků i úhrad léčiv ze zdravotního pojištění. Poplatek v lékárně z celého spektra poplatků lidem vadí nejvíc.

A poplatky jako celek byste nechal?

Ano.

Měl by stát dát víc peněz za své pojištěnce?

To je bolavý bod. Za státní pojištěnce platí stát relativně málo. Mají-li se zvýšit peníze plynoucí do zdravotnictví, pak by stát měl za své pojištěnce platit víc. Ale že se bude vláda bránit, o tom nemám nejmenších pochyb. Určitě bych to ale zkoušel. Zároveň s takovýmto požadavkem je třeba ale dělat kroky, které věrohodně budou demonstrovat, že je snaha hledat díry v efektivitě uvnitř resortu. Dokud se všichni lidé mohou strefovat do zdravotnictví, že nehospodaří správně, tak se o vyšší peníze bude žádat špatně.

Co děláte ve volném čase?

Jsem předsedou veslařského klubu, ale na veslici jsem v poslední době seděl málo. Snažím se hodně sportovat, zejména rád jezdím na kole. Sportem si vymývám hlavu, jinak by se člověk z přemíry práce mohl zbláznit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?