Poplatky diskreditují reformu zdravotnictví

1. 2. 2008 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
"Poplatky vycházejí z principu kolektivní viny, kdy každý pacient je považován za potenciálního simulanta, kterého poplatek od zneužívání naší solidarity odradí. Poplatky přitom pochopitelně dopadají na jednotlivé skupiny občanů s rozdílnou silou," říká v rozhovoru prezident ČLK Milan kubek...


PREZIDENT ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY MILAN KUBEK:

Regulační poplatky ministra Julínka nejsou podle vás žádnou reformou zdravotnictví. Proč?

Vycházejí z principu kolektivní viny, kdy každý pacient je považován za potenciálního simulanta, kterého poplatek od zneužívání naší solidarity odradí. Poplatky přitom pochopitelně dopadají na jednotlivé skupiny občanů s rozdílnou silou. Zatím co manažer se statisícovým příjmem poplatek ani nepostřehne, pro matku samoživitelku dvou nemocných dětí představuje i 90 Kč za vyšetření na pohotovosti zásah do rodinného rozpočtu. Poplatky diskreditují reformu zdravotnictví.

Několikrát jste prohlásil, že zákon byl prosazen silou.

Na tom si trvám. Silou prosazený zákon obsahuje řadu nejasností, které kvůli své vlastní legislativní chybě nemůže ministerstvo korigovat vyhláškou. Metodické pokyny pana ministra jsou totiž závazné pouze pro jím řízené fakultní nemocnice.

A pro ostatní ne?

Ostatní zdravotnická zařízení je mohou považovat za nezávazný cár papíru, kterým se ministr zcela nepochopitelně snaží legalizovat vyčuranost některých zubařů, kteří bez opory v zákoně inkasují od neregistrovaných pacientů ve svých běžných ordinačních hodinách 90 Kč místo třiceti a náš nárok na bezplatnou preventivní prohlídku podmiňují tím, že jim nejprve zaplatíme za prohlídku „nepreventivní“.

Promiňte ale, takový je podle ministerstva výklad zákona?

No právě. Obávám se, že podobné excesy spolu s neférovostí údajného pětitisícového limitu pro maximální spoluúčast, který reálně neexistuje, neboť se do něho nezapočítává 60 Kč za den v nemocnici, 90 Kč za ošetření na pohotovosti ani skutečné doplatky za léky, zdiskreditují v očích veřejností reformu zdravotnictví natolik, že se potřebného vymezení standardní zdravotní péče a vytvoření prostoru pro komerční připojištění vůbec nedočkáme.

Pacienti ale celkem pokorně platí a nestěžují si.

Pacienti platí jednak proto, že je jim vyhrožováno soudy či exekucí majetku, ale zejména proto, že si nechtějí rozhněvat svého lékaře. Také my, lékaři, poplatky vybíráme, protože musíme. Jinak nám totiž hrozí až 50 000 Kč pokuta a to od každé pojišťovny i opakovaně.

A co s tím chcete dělat?

Na rozdíl od některých politiků jsem toho názoru, že i hloupý zákon je zákon, a dokud platí, měl by být dodržován.

Vedle snížení spotřeby zdravotní péče mají poplatky, jak se ukazuje, pomoci se zvýšenými náklady zdravotnických zařízení.

To se dalo čekat od začátku. Osvobození příjmů nad čtyřnásobek průměrné mzdy připraví VZP o 2,16 mld. Kč, zmrazení plateb za děti, důchodce a nezaměstnané pak o dalších 1,98 mld. Kč a zvýšení DPH na léky bude jen největší pojišťovnu stát 1,13 mld. korun. Celkem své ztráty, způsobené rozhodnutím vlády stabilizovat státní rozpočet na úkor zdravotnictví a podpořit ty nejbohatších z nás, vyčísluje VZP na více než 7 miliard korun!

Máte jako komora už ověřené poznatky, na co jdou peníze z poplatků?

Nemocnice použijí vybrané peníze na úhradu zvýšených cen jídla a energií. Soukromým lékařůmspecialistům by poplatky měly vynahradit pětiprocentní snížení úhrady za výkony, o kterém rozhodl ministr Julínek svojí vyhláškou. Zlepšení služeb mohou tedy pacienti očekávat pouze od praktických lékařů, kteří opravdu vydělají o trochu více.

Kolik?

Při dvaceti platících pacientech za den si praktický lékař ordinující v roce jedenáct měsíců s dvaceti pracovními dny může zvýšit příjem své praxe o 132 000 korun za rok.

Chápou pacienti poplatky?

Lékařská komora dosud nemusela řešit žádný případ stížnosti pacienta, kterému by kvůli nezaplacení poplatku byla odmítnuta lékařská péče. Jsem hrdý na to, že lékaři prokázali svoji profesní hrdost a stavovskou čest.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?