Poplatky ničí soukromé lékárny, první již skončila

12. 3. 2009 10:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Vybírání regulačních poplatků začíná likvidovat lékárny, jedna z nich již „boj za dodržování zákona“ vzdala, jiné čerpají finanční rezervy a čekají, že se chování krajů změní. Lékárny, které nespadají pod kraj, zaznamenávají propad příjmů až o 70 procent. Česká lékárnická komora je proto přesvědčena, že jediným řešením je zrušení regulačního poplatku za položku na recept...


Propouštění zaměstnanců, omezování provozní doby, radikální propady příjmů, a zejména ohrožení dostupnosti lékárenské péče, to vše podle České lékárnické komory(ČLnK) způsobily kraje proplácením regulačních poplatků. Chaotická situace, která nyní v regionech panuje, je jen výsledkem politických bojů a nikomu ze zúčastěných neprospívá. „Pokud nejsou příslušné instituce schopny zamezit protizákonnému nevybírání regulačních poplatků v krajských lékárnách, pak je jediným možným řešením úplné zrušení regulačních poplatků za položku na receptu v lékárnách,“ prohlásil prezident ČLnK Stanislav Havlíček.

Nerovná soutěž již způsobila uzavření jedné lékárny v Meziměstí v okrese Náchod, lidé tak budou muset dojíždět do sedm kilometrů vzdáleného městečka. „Tlak vyvolaný současnou situací jsme nemohli dlouhodobě přežít. Nepochybuji o tom, že nás v případě neřešení situace ze strany státu budou následovat další lékárny,“ uvedla provozovatelka uzavřené lékárny Marie Pindešová. Některé další lékárny podle informací komory čerpají finanční rezervy a čekají na „zázrak“, jejich obrat klesl o polovinu a sklady jsou plné léků za téměř milion korun. Lékárny proto přistupují ke krajnímu řešení, nabízejí pacientům kompenzaci. „Pacientům, kteří se cítí sociálně slabí, nabízíme slevu z poplatku,“ uvedla lékárnice Jitka Gieblová. Ta zároveň poukázala na paradox, který je kvůli přeplněným krajským lékárnám k vidění. „Stalo se nám, že přišel pacient s lékem, který zakoupil v krajské lékárně a ptal se nás, jak ho má užívat, že tam na něj neměli čas,“ popsala Gieblová.

Krajské lékárny? Navýšení receptů až o 200 procent

Proplácení poplatků změnilo život i lékárníkům v krajských zařízeních. Těm se během několika dní zvýšil počet receptů až o 200 procent, prodloužila se čekací doba a rapidně jim narostla administrativa. „S tím samozřejmě souvisí i zhoršená kvalita poskytovaných informací. V některých lékárnách se také objevila ochranka, prý aby mírnila agresivitu pacientů, to už je opravdu tragické,“ posteskl si Havlíček. Podle něj stát není schopný situaci řešit a proto komora podpoří jakékoliv návrhy na zrušení regulačního poplatku na recept.

Ministryně zdravotnictví se s názorem komory ztotožňuje a i ona považuje postup krajů za protiprávní a diskriminační. „Odeslali jsme již právní rozbor ministerstvu vnitra, které je ze zákona kompetentní konat, protože má dohled nad kraji. Očekáváme, že bude konat rychle a pozastaví či zruší tato protiprávní rozhodnutí krajů a ochrání subjekty, které zákon dodržují,“ uvedla pro ČTK Daniela Filipiová.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?