Poplatky ohrožují dohodu o nové vládě

13. 5. 2009 10:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Zrušení regulačních poplatků je zase o krok blíže, poslanecká sněmovna by nejviditelnější část reformy mohla zrušit již v pátek. Do závěrečného schvalování poslanci včera protlačili i možnost výrazného omezení plateb. Sociální demokraté navíc zrušení poplatků spojili s budoucností vlády, pohrozili, že pokud bude úřednická vláda trvat na zachování poplatků, nemusela by ji ČSSD vyslovit důvěru...


Dohoda mezi ODS a ČSSD o nové vládě zřejmě neměla tak stabilní základy. Stačila jedna schůze a její existence je ohrožena. Nová ministryně zdravotnictví Dana Jurásková totiž na jednání sněmovny nastavený systém regulačních poplatků obhajovala a zákonodárce vyzvala k jejich zachování. Tím ale popudila sociální demokraty, kteří pohrozili, že pokud bude úřednická vláda trvat na zachování poplatků, nedají jí důvěru. „Vystoupení nové ministryně zdravotnictví mě uvrhlo do jakéhosi pocitu beznaděje, protože víte, ministři se mění a duch Julínka s Cikrtem, zdá se, na ministerstvu neustále kraluje. Pokud by po nich paní ministryně převzala štafetu, tak pro mě i pro další poslance z ČSSD bude velmi problematické této vládě vyslovit důvěru,“ pohrozil včera stínový ministr zdravotnictví David Rath. A podobně se vyjadřují i někteří jeho kolegové, k Rathovi se ihned přidali místopředsedové ČSSD Zdeněk Škromach a Bohuslav Sobotka. Šéf sociální demokracie Jiří Paroubek sice volil mírnější slova, ale i on potvrdil, že poplatky jsou pro ČSSD před evropskými a sněmovními volbami zásadní téma.

Jurásková apelovala na poslance

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková zažila včera poměrně ostrý nástup do funkce. Ve sněmovně se pokoušela bránit nastavený systém regulačních poplatků. „Zachování poplatků ve zdravotnictví není ideologie, je to pouze postoj založený na faktech a na mé mnohaleté zkušenosti ve zdravotnictví a na zodpovědnosti vůči pacientům. Poplatky jsou sice nepopulární, ale pokud založíme své rozhodování na faktech, pak musíme uznat, že fungují,“ apelovala Jurásková na poslance. Dodala, že jedině díky nim funguje české zdravotnictví na skutečné solidaritě. Ministryně sice ještě před několika dny tvrdila, že kdyby měl parlament poplatky oklestit tak, že by z nich zbylo jen torzo, bylo by lepší zrušit je úplně. Včera po jednání sněmovny ale uvedla, že i po výrazném omezení by byl regulační smysl poplatků zachován. „My jsme dohodnuti s mými kolegy na ministerstvu zdravotnictví, že definitivní schválenou verzi potom prověříme a zkalkulujeme, jaký ten dopad bude a jaký regulační mechanismus tam ještě můžeme očekávat,“ dodala Jurásková.

Pokud sněmovna návrhy na zrušení nebo omezení poplatků schválí, zamíří návrh do Senátu. Jeho předseda Přemysl Sobotka již dříve řekl, že se bude snažit, aby Senát návrh zamítl. V tom případě by odpůrci poplatků ve sněmovně museli sehnat nejméně 101 hlasů, aby senátní veto přehlasovali.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?