Poplatky skončí, je to dobře?

17. 12. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatímco v předchozích letech neměla praktická lékařka Eva Baxová před Vánoci o pacienty nouzi, letos se do ordinace na vyšetření či předepsání léků příliš nehrnou. „Někteří z nich možná čekají až na leden, kdy už nebudou muset v ordinaci a v lékárně platit regulační poplatek,“ říká plzeňská lékařka, která stejně jako většina jejích kolegů s krokem vlády nesouhlasí.


„Je nešťastné rušit poplatky v okamžiku, kdy už si na ně lidé zvykli,“ shodují se Deníkem oslovení lékaři. „Poplatek byl dobrým přivýdělkem do ordinace. Mohli jsme za něj pořídit drobné provozní potřeby,“ říká Jitka Sevelková z Tlučné.

Baxová zase díky poplatkům ordinaci vybavila řadou přístrojů na rychlou diagnostiku, jež nyní slouží pacientům. Od 1. ledna končí poplatky za návštěvu lékaře i za recept v lékárnách. Platba za pobyt v nemocnici byla zrušena už letos, do peněženky tak lidé budou muset sáhnout jen při návštěvě pohotovosti, kde zůstává devadesátikorunový poplatek. Ten podle ministra zdravotnictví jako jediný smysluplně reguluje zneužívání pohotovosti.

Kompenzace od pojišťoven

Podle některých praktiků vybírané peníze redukovaly nadbytečné návštěvy i v jejich ordinacích. S tím ale nesouhlasí třeba Hana Chytrová z Nezvěstic. „Ze začátku byl efekt vidět, pak se to ale vrátilo, a kdo chce chodit, tak chodí i bez ohledu na poplatek,“ říká praktická lékařka. Například chronickým pacientům mohli lékaři předepsat recept až na tři měsíce dopředu. Nyní mohou mít podle Baxové někteří důvod chodit do ambulancí opět častěji.

Zrušený výpadek v příjmu mají lékařům kompenzovat zdravotní pojišťovny. Těm budou lékaři vykazovat speciální signální kód, za nějž pojišťovny uhradí 30 korun. Pouze však do částky vybrané na poplatcích za předešlý rok.

Nárůst pacientů v ambulantních ordinacích po zrušení poplatků nepředpokládá ředitel Fakultní nemocnice v Plzni Václav Šimánek. „Částka 30 korun nebyla natolik výrazná, že by ovlivnila počet pacientů, či dokonce minimalizovala potřebnou návštěvu u lékaře,“ myslí si Šimánek. Nemocnice letos na regulačních poplatcích vybrala 16 milionů korun, z toho 4 miliony za pohotovost.

Ve Stodské nemocnici letos za prvních deset měsíců na poplatcích za návštěvu lékaře a výdej léků na předpis vybrali 1,26 milionu korun. „Zatímco výpadek za návštěvu ambulance má být adekvátně kompenzován, výpadek za recepty bude kompenzován jen z části,“ přiblížil mluvčí nemocnice Jiří Kokoška.

Někteří lékárníci už dříve avizovali, že si případný výpadek z příjmů z regulačních poplatků za recept budou dorovnávat vyšší marží u volně prodejných léků nebo potravinových doplňků stravy. Stodská nemocnice prý chce jít opačnou cestou a přilákat tak nové zákazníky.

Paradoxně jednoznačně největší pochopení měli lidé pro poplatek za hospitalizaci v nemocnici. Ten však skončil s rokem 2013, kdy jej zrušil Ústavní soud poté, co byl poplatek zvýšen ze 60 na 100 korun za den.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?