Poplatky zřejmě skončí, zdravotníci počítají ztráty

4. 7. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Výpadky příjmů pocítí všichni – velké nemocnice i malé ordinace a lékárny. Věří však, že stát jim je bude nějakým způsobem kompenzovat.


Vláda v tomto týdnu kývla na návrh ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka na zrušení třicetikorunových poplatků v ordinacích a v lékárnách od ledna příštího roku. Pokud návrh projde parlamentem i Senátem a vzhledem k blížícím se komunálním volbám zřejmě ano, od ledna zbude jen devadesátikorunový poplatek na pohotovosti.

„To víte, že nám to uškodí. Pro nás to znamená pětinu tržby,“ říká magistra Helena Havránková z malé lékárny ve Velké Polomi. V těch velkých městských, jako je například Lékárna U Anděla strážce v Nádražní ulici v Ostravě, už třicet korun za recept nevybírají dávno. Konkurence je zde velká. Změna se dotkne zejména těch menších venkovských.

Chybějící peníze

V nemocnicích se ale hovoří o desítkách milionů korun, dalších, které budou ve zdravotnictví chybět. „Dopad tohoto rozhodnutí jsme orientačně vyčíslili na 28 milionů korun. Jde jak o poplatky z ambulancí, tak i lékáren ve všech šesti krajských nemocnicích,“ říká náměstek moravskoslezského hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek. Věří ale, že stát bude zdravotníkům tento výpadek kompenzovat.

Stejně jako tomu bylo v případě zrušení poplatku za pobyt v nemocnici. Moravskoslezský kraj je zřizovatelem šesti nemocnic – Nemocnice s poliklinikou v Havířově a v Karviné­ ­Ráji, Nemocnice v Třinci a ve Frýdku­Místku, Slezské nemocnice v Opavě a Sdruženého zdravotnického zařízení v Krnově.

Jako „citelný“ označil desetimilionový výpadek z poplatků v ambulancích ostravské fakultní nemocnice také její mluvčí Tomáš Oborný. „Momentálně nejsou zdroje, které by jej pokryly,“ dodal. Také on se domnívá, že by nemocnicím měl peníze, o které tímto rozhodnutím přijdou, nahradit stát.

Jiný pohled

Naproti tomu praktický lékař Vít Skalička ze Stěbořic na Opavsku vnímá i pozitiva tohoto kroku. I on sice přijde řádově o desítky tisíc korun za rok.

„Tyto peníze jsem si ale nenechával pro sebe. Odkládal jsem je a používal na charitativní účely, například vydávání osvětových publikací, výsadbu stromů nebo rekonstrukci regionálních památek. A také zvelebení ordinace,“ říká a doplňuje, že se k tomuto kroku rozhodl, protože se stále diskutovalo o jejich zrušení.

„Několik let ale máme zmrazeny platby za pacienty. Stát i zdravotní pojišťovny vždy argumentovaly tím, že máme poplatky od pacientů. Věřím tedy, že po jejich zrušení platby opět porostou, alespoň o inflaci a zvyšující se náklady,“ dodává optimisticky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?