Pórková polévka recept: je plná vitamínů a podporuje zažívání. Uvařit můžete krém i polévku bez smetany

08.10.2025
přidejte názor
pórková polévka v hrnci
Autor: Shutterstock.com

Pórková polévka je chutné a rychlé jídlo, které zvládne uvařit každý. Mnoho lidí si oblíbilo krémové polévky, mezi kterými pórková rozhodně nesmí chybět. Pokud chcete opravdu dietní pokrm bez smetany, připravte polévku jen ze zeleniny a bylinek. Pór je navíc velice zdravý, obsahuje hodně minerálů, vitamínů a antioxidantů.

Ačkoliv pórek patří do stejného rodu rostlin jako česnek a cibule, jeho chuť je mnohem jemnější. Využití v kuchyni má opravdu pestré – skvěle pasuje k masu a zelenině, hodí se jako základ do příloh, přidává se do salátů nebo se z něj vaří polévky. Takže pokud máte doma přebytky pórku a nevíte, jak s nimi naložit, zkuste rychlý pórkový krém. A těm, kteří si hlídají figuru, můžeme doporučit pórkovou polévku s mrkví.

Co se dozvíte v článku
  1. Pórková polévka recept: krémová se smetanou
  2. Pórková polévka recept: fit verze s mrkví
  3. Dochucení pórkové polévky
  4. Nutriční hodnoty pórku
  5. Proč se vyplatí jíst pórek?

Pórková polévka recept: krémová se smetanou

35 minut
4 porce

Ingredience

  • 2 větší pórky,
  • 2 středně velké brambory,
  • 1 cibule,
  • 1 lžíce másla,
  • 1 l zeleninového vývaru,
  • 200 ml smetany ke šlehání,
  • špetka muškátového oříšku,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • čerstvé bylinky na ozdobu.

Postup

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Očištěný pórek nakrájejte na kolečka a oloupané brambory na menší kostičky.
  2. Do hrnce dejte rozehřát máslo. Pak přidejte cibuli s pórkem. Za stálého míchání je rychle orestujte. Pórek má tendenci se připalovat, dejte tedy pozor na to, abyste to nepřehnali.
  3. Jakmile změkne a rozvoní se, nasypte do hrnce brambory a zalijte je vývarem. Nyní nechte zeleninu vařit asi 15 minut.
  4. Až bude měkká, rozmixujte obsah hrnce tyčovým mixérem. Poté do polévky vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a ochuťte muškátovým oříškem.
  5. Na závěr nechte polévku lehce probublat. Při podávání ozdobte jednotlivé porce nasekanými bylinkami.
Hodnocení
4.8 75x

pórkový polévka ve formě krému

Pórková polévka recept: fit verze s mrkví

45 minut
4 porce

Ingredience

  • 2 větší pórky,
  • 2 středně velké brambory,
  • 1 mrkev,
  • 1 l zeleninového vývaru,
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • 1 stroužek česneku,
  • špetka tymiánu,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • čerstvé bylinky na ozdobu.

Postup

  1. Zeleninu očistěte, oloupejte a nakrájejte. Pórek krájejte na tenká kolečka, brambory a mrkev na menší kostičky. Do hrnce nalijte olivový olej a pomalu ho zahřejte.
  2. Na oleji rychle orestujte prolisovaný česnek a asi polovinu pórku. Opékejte je minutu nebo dvě.
  3. Pak přidejte do hrnce kostičky brambor a mrkev. Zeleninu zalijte vývarem a nechte polévku vařit 15–20 minut, dokud zelenina nezměkne.
  4. Nyní můžete do polévky vmíchat druhou polovinu nakrájeného pórku. Nechte ho v polévce povařit maximálně 5 minut, aby neztratil zelenou barvu a uchoval si svěží chuť.
  5. Polévku už zbývá jen osolit, opepřit a dochutit tymiánem. Při servírování můžete porce pórkové polévky ještě ozdobit čerstvě nasekanými bylinkami.
Hodnocení
4.6 63x

Dochucení pórkové polévky

Pórek nemá sám o sobě extrémně výraznou nebo ostrou chuť. Po uvaření se z něj naopak vytratí charakteristická lehká štiplavost a stane se příjemně nasládlým. Pokud je základ polévky uvařen z velké porce pórku opečeného na másle, nemusíte kromě soli a pepře nutně používat žádná další dochucovadla.

V mnoha receptech však narazíte na špetku muškátového oříšku, drceného kmínu či tymiánu. Milovníci ostřejších chutí se nemusí zdráhat chilli vloček, kajenského pepře, zázvoru nebo česneku. Některé hospodyňky také nedají dopustit na čerstvé bylinky, kterými zdobí pórkovou polévku přímo na talíři. Je pravda, že nasekaná zelená část pórku nebo jarní cibulka dokážou dodat polévce říz.

Pokud máte rádi spíše svěží chutě, nemusíte se bát pár kapek citronové šťávy či vinného octa. Pórek je dále možné při restování podlít trochou bílého vína, díky kterému získá zajímavou kyselkavou chuť.

Nutriční hodnoty pórku

Pór zahradní (Allium porrum), lidově označovaný jako pórek, patří společně s česnekem, cibulí a pažitkou do čeledi amarylkovitých (Amaryllidaceae). Představuje skvělý doplněk redukčního jídelníčku, protože neobsahuje prakticky žádný tuk. S ohledem na výživovou hodnotu 25 kilokalorií na 100 gramů se dá říct, že jde o nízkokalorickou zeleninu.

Z makroživin najdete v pórku především sacharidy, a to asi 3,3 gramu na 100 gramů. Bílkoviny příliš zastoupeny nejsou. Vede si ale dobře v podílu vlákniny. Pórek je také mimořádně bohatý na minerály a vitamíny. Za zmínku stojí především vysoký obsah draslíku a vápníku. Z vitamínů nesmíme opomenout především vitamíny skupiny B a vitamín C.

Proč se vyplatí jíst pórek?

Pórek a jeho příbuzní se vyznačují štiplavou chutí a vůní. Zejména česnek je hodně ceněný pro obsah sirnatých sloučenin, které fungují jako přírodní antibiotika. Alicin a jiné látky ale najdete právě i v pórku. Jeho chuť je sice podstatně jemnější v porovnání s česnekem a cibulí, ale rozhodně to neznamená, že by měl být přehlížen.

Další významnou složkou pórku je kaempferol. Patří mezi flavonoidy. Jedná se o významný antioxidant, který chrání buňky před oxidačním stresem a pomáhá předcházet vzniku civilizačních onemocnění.

Díky pestré škále vitamínů a minerálů se dá o pórku říct, že jde o skutečný poklad. Pórek se doporučuje konzumovat pravidelně v případě, že trpíte zvýšeným cholesterolem. Podporuje totiž snižování hladiny cholesterolu v krvi a tuků v těle obecně. Navíc přispívá ke zvýšení hladiny „hodného“ cholesterolu, což vede k celkovému zlepšení lipidového profilu.

Vaříte z pórku raději krém, nebo polévku s nerozmixovanými kusy zeleniny?

V lidovém léčitelství platí také za osvědčený prostředek pro odvodnění. Podporuje vylučování přebytečných tekutin a toxinů z těla, takže může být užitečný, pokud potřebujete podpořit činnost ledvin a snížit krevní tlak.

Sirné sloučeniny v něm obsažené posilují játra a zlepšují detoxikační procesy. Pórek se kromě toho doporučuje na podporu trávení, protože obsahuje hodně vlákniny a prebiotika (inulin), která jsou potřebná pro výživu přátelských střevních bakterií.

Zdroje: budejovice.rozhlas.cz, nzip.cz, kucharkaprodceru.cz, nih.gov, webmd.com, ackermancancercenter.com

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek