Porodní dům? Jen bez porodů, řekla Praha

1. 2. 2008 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Už tři roky funguje porodní dům U čápa, kde by měly maminky přivádět na svět své potomky. V zařízení se však rodit nesmí. Pražský magistrát centru udělil registraci, která povoluje všechny druhy činností spadajících do kompetencí porodních asistentek, avšak s jedinou výjimkou - vedení fyziologického porodu...


Už tři roky funguje v Praze 4 porodní dům U čápa, kde by měly maminky přivádět na svět své potomky. V krčském zařízení se však rodit nesmí. Proč? Pražský magistrát centru udělil registraci, která povoluje všechny druhy činností spadajících do kompetencí porodních asistentek, avšak s jedinou výjimkou - vedení fyziologického porodu.

Zakladatelky jediného porodního centra tohoto druhu v České republice se už proto obrátily na odbor vnitřního trhu Evropské komise do Bruselu. Věří, že již brzo se zdejším domem začne ozývat pláč čerstvě narozených miminek.

Stovka maminek

„Teď k nám mohou ženy docházet do poradny před porodem nebo po porodu. My jim zodpovíme otázky týkající se péče, ale na samotný porod musejí asistentky jezdit za matkami domů a dětem pomoci na svět tam,“ uvedla zakladatelka porodního domu

Zuzana Štromerová. V Praze každoročně rodí několik set maminek. Kolem stovky z nich nechce přivést potomka na svět v porodnici. Ať už proto, že mají zvýšenou potřebu soukromí, nebo nechtějí být vystaveny rutinním lékařským zákrokům a neosobnímu prostředí nemocnice. Přesně takovým typům žen je porodní dům U čápa určen.

„Žádost o registraci porodního domu byla první tohoto druhu. Proto jsme požádali o spolupráci ministerstvo zdravotnictví a další odborníky. Na základě všech podkladů jsme rozhodli, že porody se v domě vést nebudou,“ uvedl Michal Mikšík z pražského magistrátu.

Pro některé ženy je volba porodu doma či v jiném než nemocničním prostředí způsobem, jak dát najevo svůj názor na psychologické a duchovní aspekty porodu. Magistrát ale argumentuje tím, že porodní domy nemají oporu ve stávající legislativě. Tvrdí, že zakázané sice nejsou, ale žádná vyhláška nebo zákon nestanovuje, jak by měly být vybaveny.

Předmět mnoha diskusí

Na téma vzniku porodních domů či domácích porodů se vede řada diskusí, byť v některých evropských zemích jsou běžnou praxí. Primáři pražských fakultních nemocnic mají na věc vesměs stejný pohled.

Mimo ústav horší výsledky

„Česká republika se řadí díky špičkovým výsledkům perinatální (poporodní, pozn. red.) a mateřské úmrtnosti k nejlepším v rámci celého světa. Studie z různých zemí prokazují, že porody mimo ústav jsou zatíženy horšími výsledky, včetně dlouhodobého intelektuálního vývoje dítěte. Státy s tradicí domácích porodů, například Nizozemsko a Německo, se snaží své výsledky zlepšit, České republice se přiblížit a mají velké problémy rodičky vrátit zpět do porodnic,“ uvedl primář gynekologicko - porodnické kliniky nemocnice Bulovka Daniel Driák.

Zajedno je s ním i primář gynekologicko - porodnického oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice Jan Janota: „Porod doma představuje pro novorozence vždy výrazně vyšší riziko než v nemocničním zařízení. Řada komplikací, které se mohouu novorozence projevit bezprostředně po narození, je při rychlém lékařském zásahu řešitelná bez následků. Stejnou úroveň odborné péče o novorozence nelze u porodu doma zaručit.“

Zakladatelka porodního domu Zuzana Štromerová ale tvrdí opak. „Máme k dispozici výsledky rozsáhlých zahraničních studií a ty poukazují na to, že porod v domácím prostředí je pro zdravou ženu stejně bezpečný jako porod v porodnici, pokud při něm asistuje školený odborník,“ říká.

Mohlo by to být jednodušší

Dodává, že současná situace, kdy musí porodní asistentky jezdit za maminkami domů, je velmi komplikovaná. Není ani tak nebezpečná pro maminky, jako nepraktická pro porodní sestřičky. Musejí za rodičkami jezdit i několikrát týdně, aby je zkontrolovaly.

Lucie Boháčová, Regionální deníky

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?