Porodnice může přežít, město zvažuje, že ji bude dotovat

9. 3. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Alespoň jedna z porodnic na Kutnohorsku by mohla být v budoucnu zachována. Připouští to společnost Mediterra, jejíž návrh na spojení kutnohorské a čáslavské nemocnice posuzují v současné době radnice obou měst...


Peníze stačit nemusí, důležité jsou i požadavky na minimální počet porodů.

Čáslav -

Kutnohorské zastupitelstvo již dokonce s případným sloučením obou zdravotnických zařízení vyslovilo souhlas.

Větší ohlas než spojení ústavů, mezi nimiž panuje dlouholetá rivalita, však mezi lidmi vyvolaly spekulace o možném zrušení porodnic v obou městech.

Zatímco v souvislosti s kutnohorskou nemocnicí se podobné úvahy objevily několikrát, u čáslavské porodnice padl podobný návrh poprvé.

Pracovní studie společnosti Mediterra, která si chce obě nemocnice pronajmout, totiž počítá s rušením obou porodnic jak ve variantě nazvané radikální, tak ve variantě označené jako optimální.

Firma však uvažuje také o dalších možnostech. „V jedné z variant našeho návrhu sloučených provozů obou nemocnic je uvažováno o zachování porodnice v jedné z nich. Jde však o záležitost, která bude předmětem dalšího jednání,“uvedl Jiří Šiška, regionální manažer externích vztahů společnosti Mediterra.

Podle jeho slov však ani provozovatel ani zřizovatelé zdravotnických zařízení nebudou rozhodovat o tom, které obory zůstanou v jednotlivých nemocnicích zachovány.

Poslední slovo v této věci budou mít zdravotní pojišťovny a především největší z nich - Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Radnice zvažují možnost dotovat provoz porodnic i v případě, že zdravotní pojišťovny tento typ péče nenasmlouvají.

„Pokud by k této situaci došlo, tak nám nic jiného nezbyde. V současné době začínáme pracovat na ekonomické studii, která by měla ukázat, co by to pro nás znamenalo,“ uvedl čáslavský starosta Vladimír Hamral s tím, že město je zásadně proti rušení porodnice.

Ani peníze od města však nemusí problém vyřešit. „Je nutno si uvědomit, že pro nás je prvořadým faktorem kvalita poskytované péče. Odbornými společnostmi jsou nastavena jistá kritéria, která musí být splněna, aby porodnice zaručila dostatečnou odbornou erudici personálu,“ dodal Jiří Šiška.

Společnost Mediterra chce v nemocnicích poskytovat jen takovou zdravotní péči, u níž může garantovat její kvalitu.

U ostatních odborností chce pak zlepšit jejich dostupnost pro pacienty. „Chtěl bych zdůraznit, že v případě realizace spojení obou nemocnic počítáme s výrazným posílením dopravní zdravotní služby,“ dodal Šiška.

Kutnohorský deník, DALIBOR DOSTÁL

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?