Porodnice Plzeňského kraje měly stejně dětí jako předloni

10. 1. 2013 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř stejné množství dětí jako v roce 2011 se loni narodilo v porodnicích patřících Plzeňskému kraji. V Domažlicích, Klatovech, Stodu a Rokycanech přišlo loni na svět 1876 novorozenců, o rok dříve jich bylo 1875.


ČTK to řekl mluvčí krajského Zdravotnického holdingu Jiří Kokoška. Více dětí než předloni se narodilo v největším západočeském zdravotnickém zařízení, v plzeňské fakultní nemocnici.

Ve fakultní nemocnici lékaři loni přivedli na svět při 3314 porodech 3398 dětí. Oproti roku 2011 loni stoupl počet porodů o 162, narodilo se ale o 42 dvojčat méně než v roce 2011, řekl dnes ČTK přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FN Zdeněk Novotný.

Mimo porodnice přichází každým rokem na svět děti i v domácím prostředí za asistence Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje nebo přímo v jejích sanitách. To když se rodičky, především z odlehlejších lokalit, nestačí včas dostat do porodnice. „Každým rokem asistujeme u deseti až 15 porodů,“ uvedl Michal Šebek ze záchranné služby.

Zatímco ve větších krajských porodnicích v Klatovech a v Domažlicích počet porodů meziročně poklesl, ve dvou malých porodnicích rodilo více žen. V rokycanské nemocnici se jako v jediné z krajem vlastněných porodnic počet porodů zvedl druhý rok za sebou. Porodníci tam loni přivedli na svět 433 dětí, o pět více než v roce 2011.

Přitom pojišťovny hrozily, že s porodnicí už neuzavřou smlouvu a bude muset skončit. „Kdykoli se tato informace objevila v médiích, volaly nám těhotné ženy s obavami, zda ještě fungujeme. Myslím si, že některé to znervóznělo natolik, že si zajistily porod někde jinde. Odhadem jsme takto mohli přijít za ten rok až o padesát porodů,“ řekl primář rokycanské gynekologie Jan Vileta. Nemocnice už má novou smlouvu a porodnici v nejbližších letech útlum nečeká.

Nejvíce dětí z krajských nemocnic přišlo na svět v Domažlicích, celkem 578, v šesti případech se narodila dvojčata. V Klatovech se v roce 2012 narodilo 483 dětí, o rok dříve jich bylo 498. Největší nárůst novorozenců byl ve Stodu, kde se loni narodilo 382 dětí, to je meziročně o 29 více. „Nárůst porodů ve Stodu je spojen s loňským lednem, kdy se v porodnici uskutečnilo 60 porodů. Vysvětlení, proč tomu tak bylo, ale nemáme. Nejspíše se jednalo jen o náhodu,“ uvedla vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice Hana Morkesová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?