Porodnice v Jeseníku zůstane

18. 10. 2011 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Porodnici nezavřeme. To veřejnosti vzkazuje vedení Jesenické nemocnice. Lékařští odborníci totiž navrhují, aby v budoucnu fungovaly jen porodnice s minimálně osmi sty porody ročně. V té jesenické přitom za rok na svět přijdou necelé čtyři stovky dětí.


Lékařské společnosti, zjednodušeně řečeno, tvrdí: Čím více porodů lékaři odvedou, tím větší získají rutinu a tím budou porody bezpečnější.

„Odborné lékařské společnosti by rády kvůli bezpečí pacientů přikročily k tomu, aby byl zaveden limit u jednotlivých porodnic. A to tak, aby dostatečný počet porodů zaručoval erudici personálu,“ sdělil ředitel odboru komunikace ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

„Současný návrh uvažuje o limitu osm set porodů ročně. Toto minimum by mělo zajistit základní bezpečí pacientů. Ministerstvo zdravotnictví tento návrh v zásadě podporuje,“ dodal Sršeň. Rušení porodnic však jeho úřad nepřipravuje.

Podle představitelů ministerstva by počet porodů měl být kritériem, podle něhož by zdravotní pojišťovny uzavíraly s porodnicemi smlouvy. Do velmi svízelné situace by se tak zřejmě dostala zařízení, která potřebného limitu nedosáhnou.

Zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny ale připouštějí, že počet porodů nemusí být jediným měřítkem. Roli by mohla hrát například i dopravní dostupnost, která je v případě Jesenicka klíčová.

Ředitel Jesenické nemocnice Jan Jedlička ubezpečuje, že vedení nemocnice uzavření zdejší porodnice nechystá. „Pokud si nepřejeme, aby se z Jesenicka stal vylidňující se skanzen, udělá vedení Jesenické nemocnice vše pro to, aby zde byla zachována veškerá základní akutní lůžková péče, včetně porodnice,“ uklidnil veřejnost Jedlička.

Pokud by se porodnice v Jeseníku uzavřela, musely by nastávající matky z celého regionu jezdit do Šumperku nebo do Krnova. Cesta z Jeseníku do Šumperka je přitom dlouhá přes padesát kilometrů, do Krnova je ještě o deset kilometrů delší.

V obou případech vede cesta přes horská sedla, která jsou v zimě často špatně sjízdná. Pokud by jela sanita z Bílé Vody u Javorníka, musela by na cestě do Šumperka překonat 80 kilometrů.

„Mám kamarádku, která bydlí ve Zlatých Horách a čeká dítě. Pokud by měla rodit jinde než v Jeseníku, byla by to pro ni obrovská komplikace. Už tak se do Jeseníku na různé kontroly a vyšetření dostává těžce,“ uvedla Iva Malá z Jeseníku.

V porodnici v Jeseníku přišlo v loňském roce na svět tři sta šedesát novorozenců. Vedení nemocnice ubezpečuje, že je zde o právě narozené děti i jejich maminky dobře postaráno.

„Porodnicko-gynekologické oddělení pod vedením primáře Antonína Kořenka disponuje vysoce kvalifikovaným týmem lékařů, který na svém pracovišti vykazuje dlouhodobě vynikající výsledky. Četnost porodů na lékaře dosahuje minimálně republikového průměru a naši lékaři taktéž mnohokrát dokázali, že si dovedou poradit i s ne zcela běžnými komplikacemi,“ okomentoval provoz porodnického oddělení ředitel Jedlička.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?