Porodnice v Zábřehu na Šumpersku se uzavře

23. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Porodnice v Zábřehu na Šumpersku ve zdravotnickém zařízení, které provozuje společnost M-Via Nova, se od poloviny prázdnin uzavře. Do prostor porodnického se nastěhují nedostatková rehabilitační lůžka, kam se budou jezdit léčit pacienti po ortopedických operacích a cévních mozkových příhodách...


Porodnice v Zábřehu na Šumpersku ve zdravotnickém zařízení, které provozuje společnost M-Via Nova, se od poloviny prázdnin uzavře. Nejblíže tak mohou nastávající maminky rodit v šumperské nemocnici, Šternberku či v Olomouci. Činnost lůžkové gynekologické části zdejšího zařízení zůstane podle prohlášení jednatelů společnosti nadále zachována v plném rozsahu.

„Od 1. srpna porodnický a novorozenecký úsek zajistí smluvně nemocnice v Šumperku. Tyto změny si vyžádaly úpravy zákonné legislativy zdravotní péče pro jednotlivé obory činnosti a také koncepce krajských orgánů,“ sdělil jednatel společnosti M-Via Nova Tomáš Janíček.

Podle jeho slov počet porodů za rok klesl k samé hranici, a to tří stovek. „To je málo. Dříve nebo později bychom museli stejně k tomuto kroku přistoupit,“ uvedl s tím, že šumperská porodnice před rokem adaptovala nové porodní sály a je schopna zajistit tři porody najednou.

Prázdné prostory porodnického a novorozeneckého úseku nezůstanou bez využití. Nastěhují se sem nedostatková rehabilitační lůžka, kam se budou jezdit léčit pacienti po ortopedických operacích a cévních mozkových příhodách.

„Takové zařízení následné péče v okrese chybí. Přesun bude znamenat zhuštění do jednoho místa a rozšíření kapacity,“ podotkl Janíček.

Jak dále uvedl, chystané změny se nepromítnou na propouštění zaměstnanců.

„Nikdo by neměl přijít o místo,“ ujistil.

V současné době v zábřežském gynekologicko-porodnickém oddělení pracuje zhruba pět desítek zaměstnanců.

Nadále zde zůstane gynekologie a s ní související oddělení rizikově těhotných včetně lůžkové části. Také ambulantní činnost bude fungovat v nezměněné podobě se stejným spektrem poskytované péče jako dosud.

Bára Haušková, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?