"Porodnicím hrozí problémy," obává se primátor Svoboda

21. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Praha se kvůli výpovědím lékařů z fakultních nemocnic dostává do problémů. Na včerejším zasedání zastupitelstva hlavního města to přiznal primátor Bohuslav Svoboda (ODS).


„Znepokojivé jsou především informace, které nyní přicházejí z oblasti porodnictví a poskytování pohotovostních služeb,“ konstatoval. Kvůli počtu výpovědí porodníků podle něj včera v 15 hodin jednali přednostové všech pražských porodnic.

„Cílem je dohoda, jak v případě odchodu lékařů zajistit péči. Pokud by lékaři skutečně opustili zaměstnanecký poměr, pak můžeme očekávat výrazné omezení zdravotní péče,“ nastínil plénu pražských zastupitelů primátor.

V některých zařízeních se už údajně připravuje půda pro útlum provozu konkrétních pracovišť.

Nonstop provoz? Jen s dalšími doktory Nejen mezi politiky, ale především mezi veřejností vyvolalo znepokojení nedávné prohlášení čtyřiadvaceti lékařů z Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice U Apolináře. Ti sice přímo nehrozí výpovědí z pracovního poměru.

Odmítají však sloužit noční přesčasy, které jdou nad rámec zákoníku práce.

Porodníci od Apolináře vzkázali, že zvláště po 1. březnu bude mít jejich oddělení dost práce samo se sebou. „Jen těžko si dovedeme představit, že by k nám ještě vozili další pacientky z jiných pražských nemocnic, nebo dokonce ze Středočeského kraje,“ sdělil Deníku tamní lékař, který si nepřál být jmenován. „Situaci u nás může vyřešit pouze nástup dalších kolegů, bez kterých jen těžko zajistíme nepřetržitý provoz,“ dodal. Jeho obavy se podle zjištění Deníku mohou částečně naplnit. I když tiskoví mluvčí pražských fakultních nemocnic ujišťují, že naplnění katastrofických scénářů nehrozí.

Pražské rodičky se prý nemusí ničeho bát.

Například z Fakultní nemocnice v Motole, kde se rodí průměrně deset dětí denně, neodchází ani jeden porodník. Včera to Deníku potvrdila mluvčí nemocnice Eva Jurinová. Mluvčí nemocnic uklidňují „Od nás odchází zatím devět porodníků. Nemohu v tuto chvíli ubezpečit, že jde o konečné číslo,“ uvedla včera mluvčí Thomayerovy nemocnice v Krči Martina Štanclová.

„Ročně u nás máme asi 2500 porodů. Jestli stejný počet zvládneme i v příštím roce, pokud by porodníci skutečně k 1. březnu odešli, neumím říci. Vedení zatím se zástupci lékařů jedná,“ sdělila Štanclová.

Dobrou zprávu včera přinesla mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Jana Jelínková. „Ohledně porodnice jsme nezaznamenali žádné problémy. Podle posledních zpráv odchází pouze jeden, nebo dva lékaři a to z novorozeneckého oddělení,“ prozradila Jelínková s tím, že za ony lékaře už je dohodnuta náhrada. „Porodnice by i po 1. březnu měla běžet ve stejném režimu jako dosud,“ je přesvědčena mluvčí vinohradské nemocnice, kde ročně přijde na svět zhruba 1400 dětí.

Do jistých problémů se podle mluvčího Jakuba Hofmanna může dostat porodnice Fakultní nemocnice Na Bulovce, odkud chce odejít asi polovina lékařů Gynekologicko-porodnické kliniky. Hofmann ale zároveň upozorňuje, že čtyři lékaři, kteří hodlali k 1. březnu letošního roku odejít, svou výpověď stáhli.

„Je tedy možné, že je budou následovat další,“ uklidňuje mluvčí Bulovky, kde dosud ročně zvládli zhruba 2200 porodů. „Zajištění péče o rodičky je samozřejmě prioritou. Zachováme i poradnu pro rizikové těhotenství,“ upozornil Hofmann. Vedení Bulovky podle něj intenzivně jedná se zástupci nespokojených lékařů.

„Jsou připraveny krizové scénáře, a to již několik měsíců. V současné chvíli je dolaďujeme, protože výpovědi lékařů bereme vážně a připravujeme se na všechny možné vzniklé situace,“ dodal Hofmann. Hrozba z okolí?

Situaci v pražských porodnicích může zkomplikovat nejen odchod porodníků, ale i anesteziologů, bez nichž porodnická péče není možná.

Právě anesteziologové ve fakultních nemocnicích především odmítají sloužit přesčasy. Dalším problémem pro porodnice ve fakultních nemocnicích se mohou stát odchody lékařů ze středočeských porodnic. Například v příbramské nemocnici podalo výpověď osm lékařů z Gynekologickoporodnického oddělení.

Jinými slovy všichni kromě zdejšího primáře a jednoho lékaře. Pokud lékaři k prvnímu březnu odejdou, bude muset nemocnice část porodů odklonit do partnerských nemocnic v Benešově, Hořovicích nebo v Praze. Ředitel příbramské nemocnice Stanislav Holobrada je ale stále optimistou. „Lékaři odejít nechtějí. 1. března do práce nastoupí,“ uvedl včera Holobrada.

Zdali je jeho domněnka oprávněná, se ukáže až na jaře. Žádný nápor odmítnutých rodiček nehrozí pražským nemocnicím ze strany mladoboleslavské porodnice. Zde podali výpověď pouze tři porodníci. Podle náměstka hejtmana Středočeského kraje Robina Povšíka se to na chodu Gynekologicko-porodnického oddělení zdejší nemocnice vůbec nepodepíše.

O poznání horší vyhlídky mají v kladenské porodnici. K 1. březnu ji chce opustit asi 48 procent lékařů. Podle primáře oddělení Petra Ulrycha to nijak provoz porodnice neochromí. „Záleží pochopitelně na ostatních provozech, na nichž je závislá veškerá operativa. Mluvím například o ARO, kde to vůbec nevypadá dobře. Tam podalo výpovědi ze čtrnácti lékařů celkem deset,“ konstatoval Ulrych.

Porodnice jako taková fungovat podle něj přesto bude schopna přijímat i rodičky odjinud. Povzbudivé zprávy pro pražské porodnice přišly včera z berounské a hořovické porodnice. Jejich pacientky se do hlavního města rozhodně přesouvat nebudou. Obě jsou již několik let v rukách soukromého vlastníka. Odchody lékařů ze státních nemocnic ale přesto bude mít na tato zdravotnická zařízení určitý dopad. Již nyní se hovoří o tom, že kvůli odchodům lékařů z gynekologicko-porodnického oddělení příbramské nemocnice bude část porodů odkloněna právě do Hořovic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?