Porody doma: chybí pravidla

27. 1. 2012 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Po léta volají ženy po možnosti porodit své dítě v domácím prostředí. Některé si přejí mít svou porodní asistentku, která o ně bude pečovat po celou dobu těhotenství, provede je porodem a bude o ně pečovat i po porodu.


Přejí si svou osobní porodní asistentku,která je bude doprovázet do porodnice, kde také vlastní porod povede.

Přestože proběhla dlouho očekávaná změna ve zdravotnickém zákoně, přestože Unie porodních asistentek podávala na ministerstvo zdravotnictví podklady pro péči v porodní asistenci, nebylo v tomto zákoně na potřeby žen, a tudíž smysluplnou podporu práce porodní asistentky pamatováno.

Naopak ještě více se v něm znemožňuje možnost získání plné registrace nesmyslnými požadavky, které v jiných evropských zemích nemají obdoby. Jde například o nutnost vybavení pulzním oxymetrem. Není ale vůbec specifikováno, jaký má být, zda fetální nebo jiný.

Pokud by měl být fetální, tak taková pomůcka se většinou nepoužívá ani v porodnici. Nesmyslný je i požadavek bezprostřední ústavní péče pro patologického novorozence.

Naše legislativa počítá s tím, že porodní asistentka samostatně pečuje o zdravou těhotnou, rodící ženu a šestinedělku. Nicméně praxe je dost jiná i v samotných porodnicích. Neznám porodnici, kde by porodní asistentky skutečně pracovaly bez odborného dohledu s tím, že lékaře volají až k patologii.

Je potřeba si uvědomit, že snahy porodních asistentek nejsou bláznivé ani malicherné. Skutečnost dobré, citlivé a trpělivé péče u porodu pak nadále ovlivňuje zdraví ženy a dítěte, což potvrzují mnohé studie. Domácí porody jsou rodinnou záležitostí. Podlemě se názor na domácí porody postupně mění k lepšímu.

Jsem přesvědčena, že se vyplatí přehodnotit místo porodní asistentky v péči o ženu a dítě. A spolu s tím vytvořit pravidla i pro domácí porody. Ušetří se tak společnosti značné finanční i jiné dodatečné náklady.

Naše Mami centrum porodních asistentek na Bakalově nábřeží v Brně nabízí svým klientkám řadu zdravotnických služeb. Před porodem to jsou předporodní kurzy, cvičení v těhotenství a těhotenskou poradnu. Při porodu zase nabízíme doprovod k porodu.

Po porodu je pro nás samozřejmostí návštěvní služba porodní asistentky, která provádí laktační poradenství a cvičení rodičky po porodu. Maminky u nás najdou kurzy správné péče o miminko a masáže pro novorozence. Učíme rodičky správnému nošení dítěte a nošení miminka v šátku. Pořádáme též kurzy vázání šátku na nošení miminek. Také poradíme mamince se správnou výživou jak její, tak novorozence.

Naším přáním je, aby maminky, miminka i jejich rodiny nacházely v našem centru vždy pomoc, podporu, pohodu a povzbuzení v důležitých situacích života, což porod potomka bezpochyby představuje.

Autorka je porodní asistentka, www.mamicentrum.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?