Porušení práv pacientů přijde lékaře draho

27. 6. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnícím a soukromým lékařům by mohly od příštího ledna za porušování práv pacientů hrozit pokuty v řádech stovek tisíc korun. Změnu přináší takzvaná velká reforma ministra zdravotnictví Leoše Hegera, kterou má již tuto středu schvalovat vláda.


Reformní maraton Leoše Hegera bude pokračovat tuto středu na zasedání vlády, kde se bude jednat o přijetí dalších tří reformních zákonů o zdravotních službách. Původně se měly zákony projednávat již počátkem června, ale vzhledem k velkému množství připomínek, se Hegerova „velká reforma zdravotnictví“ dostává na vládu až nyní.

Balík zdravotnických reforem zahrnuje zákon o zdravotních službách, specifických zdravotních službách a zdravotnické záchranné službě. V platnost by měly vejít k 1. lednu 2012. Velká reforma mimo jiné výrazně posílí práva pacientů a přináší i hrozbu vysokých pokut pro nemocnice a soukromé lékaře za jejich nedodržování.

I milionové pokuty

Reforma dá například nevidomým pacientům právo na doprovod vodícího psa po dobu hospitalizace, věřícím budou muset nemocnice zajistit kněze a na lékaře budou kladeny větší nároky v oblasti komunikace s pacientem.

Až stotisícová pokuta bude hrozit fakultním nemocnicím za to, že pozve k vyšetření či operaci mediky i přes nesouhlas pacienta. Stejná pokuta bude hrozit zdravotnickému zařízení, které nepustí k nemocnému návštěvu rodiny.

Pokuta až 300 tisíc korun bude hrozit lékaři za odmítnutí ošetření akutního pacienta. Pokuta 500 tisíc korun bude vyměřena lékaři či zdravotnickému zařízení, které neumožní pacientovi nahlédnout do jeho dokumentace a dokonce milionová pokuta bude hrozit lékařům za porušení mlčenlivosti.

Pacienti změnu vítají, lékaři mají obavy

Podle pacientských organizací mají pokuty preventivní charakter a povedou ke zlepšení přístupu lékařů a sester k nemocným. Lékaři se ke změně nekloní s nadšením, obávají se jich a domnívají se, že by sankcí mohli pacienti zneužívat.

„Na jedné straně pacienti budou platit jako mourovatí a na druhé straně jim dáme šanci zchladit si žáhu na lékařích,“ prohlásil pro prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Dojezd do 20 minut

Ve středu se bude projednávat i zákon o zdravotnické záchranné službě, který upravuje podmínky pro její poskytování, financování a určuje práva a povinnosti záchranářů. Zákon dá nově záchranářům právo vstupovat do cizích objektů a požadovat od občanů pomoc. Zákon dovoluje záchranářům neposkytnutí pomoci v případě ohrožení jejich zdraví nebo života.

Vznikne přibližně 40 nových stanovišť záchranky a pomoc by se k postiženým měla dostat na celém území republiky nejpozději do 20 minut. Dosud je to 15 minut, ale zhruba ve čtvrtině českých obcí se tento interval nedodržuje. I přes zvýšení počtu stanovišť zbudou oblasti, kam se sanitka nedostane ani po zmíněných 20 minutách. Jedná se především o horské oblasti a pohraničí.

„Zhruba necelých 10 procent území nelze takto jednoznačně garantovat, ale 90 procent ano. A dokonce téměř v 80 procentech je dojezdová vzdálenost kratší než 15 minut,“ uvedl pro ČT náměstek ministra zdravotnictví Vítězslav Vavroušek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?