Poskytování dávek osobám se zdravotním postižením

29. 7. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Měla jsem na jaře nehodu na mokré vozovce, najela jsem do krajnice a do stromu. Ke střetnutí s jiným vozem naštěstí nedošlo, ale i tak jsem musela být transportována vrtulníkem do nemocnice. Operace trvala přes 3 hodiny, delší dobu jsem strávila na oddělení ARO, teď už rodina spolu s lékaři řeší rehabilitaci. Žiji sama se dvěma dětmi. Vzhledem k tomu, že jsem většinu času podnikala sama na sebe a platila malé zálohy, mám teď velmi nízkou nemocenskou. Lékařka mě již předběžně informovala o variantě invalidního důchodu. Měla bych v tomto případě nárok i na nějaké sociální dávky a výhody? Kateřina P.




Legislativa myslí i na takové situace, které upravuje je zákon o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Zde je vymezen: • příspěvek na mobilitu, • příspěvek na zvláštní pomůcku,• průkaz osoby se zdravotním postižením a některé výhody, které z něj vyplývají.
Případný nárok na příspěvek na mobilitu, příspěvek na zvláštní pomůcku a na průkaz osoby se zdravotním postižením má při splnění podmínek osoba, která je na území ČR hlášena k trvalému pobytu. K rozhodování o příslušné dávce je kompetentní Úřad práce České republiky (ÚP), respektive krajské pobočky/pobočka pro hlavní město Prahu, a dále ministerstvo práce a sociálních věcí, jež je odvolacím orgánem.

Příspěvek na mobilitu

Příspěvek na mobilitu je opakující se nároková dávka, která je určena osobě starší jednoho roku, jež se opakovaně za úhradu v kalendářním měsíci dopravuje nebo je dopravována a která je držitelem průkazu osoby se zdravotním postižením ZTP nebo ZTP/P. Zákon dále upravuje i situace, kdy je klient v rezidenční službě (sociální či zdravotní). Výše příspěvku je 400 Kč/měsíc a vyplácí se zpětně.

Příspěvek na zvláštní pomůcku

Nárok na příspěvek na zvláštní pomůcku má osoba, která má: • těžkou vadu nosného nebo pohybového ústrojí nebo • těžké sluchové postižení anebo • těžké zrakové postižení charakteru dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu a její zdravotní stav nevylučuje přiznání tohoto příspěvku.
Nárok na příspěvek na zvláštní pomůcku poskytovaný na pořízení motorového vozidla nebo speciálního zádržního systému má osoba, která má těžkou vadu nosného nebo pohybového ústrojí anebo těžkou nebo hlubokou mentální retardaci charakteru dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu (pro účely tohoto zákona se považuje za nepříznivý zdravotní stav takový, který podle poznatků lékařské vědy trvá nebo má trvat déle než jeden rok) a jejíž zdravotní stav nevylučuje přiznání tohoto příspěvku. Okruh jednotlivých zdravotních postižení odůvodňujících přiznání příspěvku na zvláštní pomůcku a zdravotní stavy vylučující jeho přiznání jsou uvedeny v příloze k zákonu o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením.
Jednou z podmínek pro poskytnutí příspěvku na zvláštní pomůcku je mimo jiné i věk. V případě motorového vozidla a úpravy bytu musí být osoba starší 3 let, v případě pořízení vodicího psa starší 15 let, u všech ostatních pomůcek starší 1 roku věku. Další podmínkou je, že osoba může zvláštní pomůcku využívat a že zvláštní pomůcka umožní osobě sebeobsluhu nebo ji potřebuje k realizaci pracovního uplatnění, k přípravě na budoucí povolání, k získávání informací, vzdělávání anebo ke styku s okolím.
Zákon dále řeší případnou kolizi např. se systémem zdravotního pojištění, odkud by mohla být pomůcka rovněž hrazena, apod. Seznam druhů a typů zvláštních pomůcek, na které je dávka určena, je obsažen ve vyhlášce. Příspěvek se poskytuje i na pomůcku, která ve vyhlášce uvedena není, a to za podmínky, že ji krajská pobočka ÚP považuje za srovnatelnou s některou z pomůcek, které ve vyhlášce uvedeny jsou.
Při stanovení výše příspěvku na zvláštní pomůcku zákon rozlišuje, zda jde o pomůcku v ceně do, nebo přes 24 000 Kč, a speciální úpravu má pro motorové vozidlo. Rozhodný je tady příjem (včetně společně posuzovaných osob). U motorového vozidla se přihlíží k jeho využití a důvodům dopravy. Existují i maximální limity u tohoto příspěvku. Zákon rovněž upravuje povinnost vrátit příspěvek na zvláštní pomůcku nebo jeho poměrnou část, a to pokud pomůcka není používána.

Průkaz osoby se zdravotním postižením

Průkaz osoby se zdravotním postižením nahrazuje dřívější průkaz mimořádných výhod. Ačkoli byl institut „mimořádných výhod“ v minulosti zrušen, výhody, které osobám se zdravotním postižením vyplývaly z držení průkazů TP, ZTP a ZTP/P, zůstávají v platnosti. Nárok na průkaz má osoba starší jednoho roku s tělesným, smyslovým nebo duševním postižením charakteru dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu, které podstatně omezuje její schopnost pohyblivosti nebo orientace, včetně osob s poruchou autistického spektra. Vyhláška pak stanovuje, které zdravotní stavy lze považovat za podstatné omezení schopnosti pohyblivosti a orientace. Zákon o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením upravuje některé nároky držitelů tohoto průkazu. Dále pak osobě, která je držitelem průkazu ZTP nebo průkazu ZTP/P, a průvodci držitele průkazu ZTP/P může být poskytnuta sleva ze vstupného na divadelní a filmová představení, koncerty či jiné kulturní a sportovní akce. Tyto výhody jsou však nenárokové. Držitel průkazu TP, ZTP nebo ZTP/P má i další nároky, které upravují jiné právní předpisy. Jde obvykle o různé nižší sazby či úlevy za poplatky.

Příspěvek na péči

Další sociální dávkou je příspěvek na péči, který se poskytuje osobám závislým na pomoci jiné fyzické osoby. Tímto příspěvkem se stát podílí na zajištění sociálních služeb nebo jiných forem pomoci podle zákona o sociálních službách při zvládání základních životních potřeb. Z poskytnutého příspěvku na péči pak tyto osoby hradí pomoc, kterou jim může podle jejich rozhodnutí poskytovat osoba blízká, asistent sociální péče nebo registrovaný poskytovatel sociálních služeb. Nárok na příspěvek má osoba starší jednoho roku, která z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu potřebuje pomoc jiné fyzické osoby při zvládání základních životních potřeb v rozsahu stanoveném stupněm závislosti podle zákona o sociálních službách. Stupeň závislosti se hodnotí podle počtu základních životních potřeb, které osoba není schopna z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu zvládat.
Při posuzování stupně závislosti osoby se hodnotí schopnost zvládat tyto základní životní potřeby: mobilita, orientace, komunikace, stravování, oblékání a obouvání, tělesná hygiena, výkon fyziologické potřeby, péče o zdraví, osobní aktivity a péče o domácnost. Bližší vymezení schopností zvládat základní životní potřeby a způsob jejich hodnocení stanovuje vyhláška.
Výše příspěvku na péči pro osoby nad 18 let věku za kalendářní měsíc činí 800 až 12 000 Kč, podle stupně závislosti. Řízení o přiznání příspěvku na péči se zahajuje na základě písemné žádosti podané na tiskopisu na místně příslušné pobočce ÚP. Příspěvek na péči může být zvýšen o částku 2 000 Kč měsíčně, a to v případě splnění zákonných podmínek (rozhodný je příjem). V tomto případě je hypotetická možnost z důvodu nízkého příjmu oprávněné osoby a osob s ní společně posuzovaných. Jedná se o situaci rodiče, kterému náleží příspěvek na péči a který pečuje o nezaopatřené dítě do 18 let věku. Pro více informací se obraťte na místně příslušný úřad práce či některou z neziskových organizací.

Legislativní rámec:

• zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, • vyhláška č. 388/2011 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, ve znění pozdějších předpisů, • zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, • vyhláška č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení

zákona o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů.

Odkazy na organizace:

• Národní rada osob se zdravotním postižením – www.nrzp.cz • Svaz tělesně postižených v ČR – www.svaztp.cz

O autorovi| Bc. Jana Bednářová, sociální pracovnice

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?