Poslance čeká Hegerova reforma

21. 6. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanecká sněmovna má dnes rozhodnout o první části reformy zdravotnictví, odboráři však trvají na jejím úplném stažení. Pokud jim vláda nevyhoví, vyhrožují dalšími stávkami.


„Návrh novely zákona o veřejném zdravotním pojištění je už ve třetím čtení. Není tedy možné ho upravovat. Proto žádáme jeho stažení,“ vysvětlila před včerejším jednáním tripartity předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

Premiér Petr Nečas už několikrát zopakoval, že jeho kabinet od reforem neustoupí, hodlá jednat pouze o určitých parametrech. Odboráři však kosmetické změny odmítají. Šéf rezortu zdravotnictví Leoš Heger považuje předlohu za základní kámen dalších změn, protože zavede možnost stanovení standardní a nadstandardní péče.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) řekl, že „reálnou variantou“ je schválení novely v dolní komoře a poté její změna v Senátu, odkud by se pak vrátila poslancům.

Vedle stanovení základní péče hrazené ze systému zdravotního pojištění a nadstandardu, za nějž by si pacienti připláceli, zvyšuje předloha poplatek za den v nemocnici o čtyřicet na sto korun. Nově by se také platilo třicet korun za celý recept, nikoliv za položku na receptu, jako nyní.

Léky pod padesát korun by si však pacienti platili sami. Novela rovněž zasáhne část zdravotních pojišťoven, které by měly vrátit třetinu zůstatků na svých účtech zpět do zdravotnictví. Konkrétně jde o 5,4 miliardy korun.

Vládou prosazované změny ostře kritizuje opozice, která předložila několik dalších návrhů. Poslanci tak budou hlasovat například o úplném zrušení všech regulačních poplatků ve zdravotnictví. Sociální demokraté a komunisté už oznámili, že pokud bude předloha schválena, obrátí se na Ústavní soud.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?