Poslanci chtějí od Součkové slyšet, co ví o kauze Diag Human

21. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanci chtějí od bývalé ministryně zdravotnictví Marie Součkové slyšet, co nového ví o kauze Diag Human a o jakých dokumentech a svědkovi mluvila s novináři. Případem Diag Human se ve sněmovně už několik měsíců zabývá vyšetřovací komise...


PRAHA - v čele s Hanou Šedivou (ČSSD). Šedivá včera řekla, že poslanci si chtějí Součkovou pozvat v prvním květnovém týdnu.

Dodala, že členům komise Součková zatím žádné novinky neřekla. Exministryně hovořila v minulých dnech v Radiožurnálu o svědkovi a dokumentech k případu Diag Human, ale včera řekla, že vlastně nejde o nic převratně nového. „Myslím, že je to věc, o které jsme již dávno hovořili, ale asi média ji nezaznamenala,“ uvedla. Česká republika má podle ní k dispozici takové důkazy, že by měla při vyhrát.

Firma Diag Human usilovala počátkem 90. let o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém vyjádření tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda společnosti zaplatit 326 milionů korun. Firma nyní žádá po státu další peníze jako náhradu za obchodní ztrátu. Původně chtěla dvě miliardy korun, částku pak ale zvýšila o úroky z prodlení. Podle posledních informací tisku by se požadovaná suma mohla vyšplhat až na deset miliard korun.

Součková včera řekla, že materiály ke kauze jsou na ministerstvu zdravotnictví. Pak ale dodala, že věci, které se nějak dotýkají ochrany svědků, jsou uloženy u notáře a o případu podle ní ví i protikorupční složka policie. Nového ministra zdravotnictví Jozefa Kubinyiho prý o kauze Diag Human informovala.

Předsedkyně sněmovní vyšetřovací komise Šedivá včera řekla, že poslanci si chtějí u Součkové ověřit, jak to s možnými novinkami v kauze Diag Human je. Bývalá ministryně poznamenala, že až obdrží pozvánku, ráda se na jednání komise dostaví.

Součková se o případu Diag Human rozhovořila i ve chvíli, kdy premiér Vladimír Špidla minulý týden oficiálně oznámil její odvolání z funkce. Na přímý dotaz novinářů ale nepotvrdila, že s tím své odvolání spojuje. „Je otázkou, zda se to dá spojovat, nebo nedá spojovat, ale mohu se domnívat, že kterýkoli ministr, který se dostal dál v této kauze, byl většinou vyměněn,“ řekla tehdy ve Špidlově přítomnosti. Premiér to nekomentoval.

ČTK, 21.4.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?