Poslanci doporučili VZP zlepšit kontrolu

10. 5. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanci včera projednali závěry vyšetřovací komise Sněmovny k prošetření hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Vzali ji na vědomí. VZP doporučili zlepšit kontrolu. Neprošly tedy body, které vyšetřovací komise navrhla a v nichž žádala politické strany o přijetí koncepce českého zdravotnictví...


a vládu o změnu 13 zdravotních zákonů. „Jsem spokojen. V přijatém usnesení zůstaly jen body, které jsou nyní realizovatelné a směřují k VZP,“ reagoval pro Právo ministr zdravotnictví David Rath.

Naopak roztrpčení neskrýval předseda komise a exministr zdravotnictví Jozef Kubinyi (ČSSD): „Snad se našimi závěry bude příští Poslanecká sněmovna, která vzejde z voleb, zabývat. Systém potřebuje změnu, protože vytváří ve VZP dluhy.“ Zpráva komise vinu za dluhy ve VZP dává poslancům, ale i ministerstvům zdravotnictví a financí a samozřejmě pojišťovně. Za největší vinu pak označuje „neochotu a neschopnost politiků domluvit se na jasných pravidlech fungování zdravotnictví“.

O usnesení ke zprávě vyšetřovací komise byl velký boj. Poslanec Jaroslav Krákora (ČSSD) navrhl právě vypustit dva body, v nichž komise žádá politické strany o přijetí koncepce zdravotnictví a vládu o přípravu 13 nových zdravotních zákonů.

To se nelíbilo poslanci KDU-ČSL Josefu Janečkovi a poslankyni ODS Lucii Talmanové. Ta řekla, že je to „pokus o změnu závěrů komise“. Její stranický kolega Michal Doktor označil návrh poslance Krákory za „krátkozraký a pokrytecký“.

Poslanec Josef Janeček (KDU-ČSL) také zpochybnil zavedení nucené správy ve VZP. Na to mu ministr zdravotnictví David Rath odpověděl, že byla nutná, a doložil, co vše se ve VZP od té doby změnilo. „Splatnost faktur za péči lékařů loni byla 55 dnů, nyní je 27 až 35 dnů, naplnily se rezervní fondy, vylepšilo hospodaření VZP. Nejdůležitější věci, pro které byla nucená správa zavedena, jsou odstraněny,“ řekl ministr.

Ze 134 přítomných hlasovalo pro okleštěné usnesení 76 poslanců, proti bylo 48. Poslanec Vlastimil Tlustý (ODS) si poté vzal slovo a řekl: „Je to mimo rámec veškeré fair play v této Sněmovně.“

Sněmovna přijala tedy závěry hlavně k VZP. Jí doporučuje:

- zkvalitnit vnitřní kontrolní systém;

- zavést systém hodnocení a kontroly efektivity prostředků vynakládaných na zdravotní péči;

- provést hloubkový audit v hospodaření s fondem prevence, provozním a majetku;

- analyzovat a následně přehodnotit smluvní vztahy k poskytovatelům zdravotní péče.

Právo

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Petr Děsil

Vyšetřování skončilo, zapomeňte. Možná si někdo vzpomene na stejnojmenný film. Konečně jsme se dočkali toho,že se můžeme na účelové manipulace okolo VZP podívat od konce filmu. Kvalita herců v českém obsazení je chabá, není se však čemu divit, většina hrála ve filmu tohoto kalibru poprvé. Příště jistě zúročí nabyté zkušenosti a budou věrohodnější.Zato scénář a režie byly na vynikající úrovni. Komu čest,tomu sláva. Bohužel nám na konci zbývá trpká pachuť na jazyku, protože podobnost některých scén příběhu VZP s poslední knihou Geogre Orwella „1984“ je varujícím mementem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?