Poslanci kritizovali ministerstvo zdravotnictví kvůli Agelu

12. 6. 2009 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví se dnes stalo terčem kritiky několika poslanců KDU-ČSL kvůli tomu, že ve středu povolilo sloučení Zdravotní pojišťovny Agel s Hutnickou zaměstnaneckou pojišťovnou (HZP). Učinilo tak totiž ve stejný den, kdy sněmovna schválila novelu zpřísňující podmínky pro slučování pojišťoven. Přitom podle nových pravidel by se zřejmě tyto dvě pojišťovny už sloučit nemohly...


Premiér Jan Fischer v odpovědi na interpelaci lidoveckých poslanců uvedl, že se o kroku ministerstva dozvěděl až dnes.

Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo o povolení sloučení pojišťoven podle dosud platných zákonů. „Oba subjekty splnily podmínky podle platného zákona,“ řekl Fischer. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková se dnešních interpelací neúčastnila. Podle jednacího řádu by měla na interpelace poskytnout do třiceti dnů písemnou odpověď.

Ve středu schválená novela předložená lidovci Ludvíkem Hovorkou a Jiřím Carbolem a poslankyněmi Olgou Zubovou a Věrou Jakubkovou, například stanoví, že nelze vlastnit pojišťovnu a zároveň jiná zdravotnická zařízení. Právě Agel je přes svého vlastníka podnikatele Tomáše Chrenka propojený s několika desítkami zdravotnických zařízení zejména na severní Moravě.

Místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová při interpelacích uvedla, že se obává vzniku možného zdravotnického monopolu na severu Moravy a později i jinde. Spolu s Hovorkou a Carbolem už před časem napsali dopis ministryni Juráskové, aby počkala s udělením povolení sloučení pojišťoven.

„Stávající zákon v zásadě umožňuje komukoli, kdo složí kauci 50 milionů korun, založí zdravotní pojišťovnu, získá 50.000 pojištěnců a po jednom roce oznámí, že jediným možným řešením pro pojišťovnu je její sloučení, ovládnout kteroukoli zaměstnaneckou pojišťovnu,“ řekl ve středu Hovorka. Nová pravidla mimo jiné zvyšují nutnou podmínku pro zisk pojištěnců na 100.000.

Sloučení pojišťoven může být podle Hovorky pro někoho dobrým podnikatelským záměrem, který může v důsledku ohrozit kvalitu zdravotní péče. „Zněkolikanásobí se počet pojištěnců a především obrat pojišťovny, a to zcela zadarmo,“ uvedl Hovorka. Navíc pokud je zapotřebí, může po tomto spojení nová pojišťovna požádat i o státní výpomoc. Hovorka se proto Juráskové v interpelaci také ptal na to, jestli ministerstvo poskytne nově sloučené pojišťovně veřejnou pomoc.

Zdravotní pojišťovnu Agel založil před rokem třinecký podnikatel Tomáš Chrenek, Agel a.s. spravuje téměř tři desítky nemocnic, poliklinik, laboratoří a lékáren. Nyní má pojišťovna Agel asi 60.000 pojištěnců. HZP má 370.000 pojištěnců. Chrenek je předsedou dozorčí rady Třineckých železáren, které figurují mezi zřizovateli obou těchto pojišťoven.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?