Poslanci podpořili novelu zákona o léčivech, má ochránit před padělky

29. 10. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanci v pátek podpořili novelu zákona o léčivech, která má ochránit české pacienty před padělky léků. Předlohu posoudí zdravotnický výbor. Podle zpravodaje Marka Šnajdra (ODS) jde v podstatě o technickou normu, která zahrnuje dvě směrnice Evropské unie.


Firma, která je držitelem rozhodnutí o registraci, má být podle novely zodpovědná za trvalé sledování bezpečnosti svých léčivých přípravků. Cílem je odhalit dosud nerozpoznaná rizika při podání léku. Lze tak předejít problémům u pacientů a snížit náklady na léčbu onemocnění způsobených podáním těchto léků.

V části chránící pacienty před padělky se mimo jiné zpřesňují ochranné prvky léků na recept i vydávaných v lékárnách jen na průkaz.

Novela také upravuje účinnější a efektivnější možnost postihu v případech, kdy se léky prodávají na tržištích nebo v zásilkovém prodeji na internetu, aniž jsou dodržena pravidla zásilkového výdeje. Sankce za porušení zákona mohou činit až 20 milionů korun.

Norma též počítá se zvýšením informovanosti pacientů o tom, zda je aktuálně lék dodáván na trh v Česku. Lékárny mají pacienta informovat o ceně, úhradě z pojištění i doplatku a nabídnout mu varianty léků bez doplatku.


Související dokumenty

Návrh zákona včetně důvodové zprávy

Platné znění s vyznačením změn

Kompatibilita s právem EU

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?