Poslanci podporují zákaz kouření

9. 1. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněmovní zdravotnický výbor včera podpořil návrh na zákaz kouření v restauracích. Ten je obsažen v novele z pera poslanců ANO. Zákon je už od října v prvním čtení, i přesto se jím političtí odborníci zabývali.


Zpravodaj Jaroslav Krákora (ČSSD) připomněl, že na následky kouření v Česku zemře ročně asi 18 tisíc lidí. Zatímco daňové výnosy z tabákových výrobků činí 60 až 80 miliard korun, náklady léčby jsou dvojnásobné, řekl.

Krákora nesdílí obavy, že by restaurace přišly zákazem kouření o zákazníky. „Jako pediatr musím říci, že normální je nekouřit,“ dodal.

Ministerstvo zdravotnictví si přeje, aby zákonodárci se zákazem počkali, než samo předloží komplexní novelu zákona o ochraně zdraví před tabákovými výrobky. Ta by se měla na jednání vlády dostat na přelomu ledna a února, resort v ní ale plánuje i další změny, například odpovědnost provozovatelů restaurací za to, aby v nich nebyli podnapilí náctiletý, či úplný zákaz kouření vodních dýmek v čajovnách.

Naopak poslanecká novela pouze zakazuje kouření ve vnitřních prostorách restaurací, mohla by se tak dočkat vstřícnějšího přijetí než ministerský návrh. Kouření na veřejnosti omezují alespoň částečně téměř všechny evropské země.

Česko patří k benevolentnějším z nich – od roku 2006 se nesmí kouřit ve školách, kinech a divadlech, sportovních halách, budovách státních úřadů a ve veřejné dopravě. Restaurace musí být označeny, zda jsou kuřácké, s oddělenými prostorami, nebo nekuřácké.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?