Poslanci schválili zdravotně pojistný plán VZP

28. 6. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanecká sněmovna schválila zdravotně pojistný plán Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) na rok 2011. Plán zohledňuje vývoj české ekonomiky a vládní úsporná opatření směřující ke snižování deficitu státního rozpočtu.


Hlavním cílem, který si ve svém zdravotně pojistném plánu pro rok 2011 VZP definovala, je udržet vyrovnanou bilanci základního fondu zdravotního pojištění (ZFZP).

Příjmy ZFZP (včetně posílení finančními prostředky rezervního fondu – cca 2 miliardy) jsou plánovány ve výši 143 312 mil. Kč. Hlavní složku příjmu tvoří příjmy z pojistného z veřejného zdravotního pojištění a po přerozdělení činí 140 743 mil. Kč.

Odhad příjmů je postaven na predikci makroekonomických ukazatelů (nezaměstnanost, růst mezd apod.), které reflektují doznívání ekonomické recese, a na předpokladu, že pojišťovna udrží počet pojištěnců na úrovni stavu v roce 2010.

Podle materiálu VZP má na výši výběru pojistného kromě makroekonomických ukazatelů vliv i legislativa. Zvýšení maximálních základů zaměstnanců ze čtyřnásobku průměrné mzdy na šestinásobek, by sice mělo VZP přinést na pojistném přibližně 1 miliardu korun, na druhou stranu snížení objemu mezd o 10 procent u státních zaměstnanců povede k výpadku 1,3 miliardy.

Náklady ZFZP jsou plánovány ve výši 143 312 mil. Kč, tedy ve stejné hodnotě jako odhadované příjmy. Hlavní nákladovou položkou jsou náklady na zdravotní péči ve výši 137 727 mil. Kč. Plán předpokládá jednak snížení celkového objemu nákladů na zdravotní péči, jednak pokles nákladů na zdravotní péči v přepočtu na jednoho pojištěnce oproti roku 2010.

Úsporná opatření, která jsou s tímto plánem spojena, se týkají zejména sektoru nemocnic, a to v souvislosti s nutností jejich restrukturalizace a snížení kapacit.

Zdravotně pojistný plán VZP předpokládá úsporná opatření také v oblasti provozního fondu a investic ve prospěch ZFZP. Limit provozního fondu bude o 0,5 % nižší oproti maximálnímu limitu danému vyhláškou č. 418/2003 Sb., tj. cca o 710 mil. Kč. I tak budou finanční rezervy vytvořené v minulých letech téměř vyčerpány.

Zdravotně pojistný plán VZP (kompletní dokument) ke stažení ZDE

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?